Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/2180 av 2. september 2024 om godkjenning av et preparat av endo-1,4-β-xylanase, endo-1,4-β-glukanase og xyloglukan-spesifikk-endo-β-1,4-glukanase framstilt med Trichoderma citrinoviride DSM 33578 som tilsetningsstoff i fôr til purker av alle arter i svinefamilien (innehaver av autorisasjonen: Huvepharma EOOD)
Godkjenning av endo-1,4-β-xylanase mfl. som tilsetningsstoff i fôr
EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 13.11.2024
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning godkjent av komite (representanter for medlemslandene) og publisert i EUs komitologiregister 13.8.2024
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 3.9.2024
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 18.9.2024)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder godkjenning av et preparat av endo-1,4-β xylanase, endo-1,4-β-glucanase og xyloglucan-spesifikk-endo-β-1,4-glucanase, med et forhold på 15:1:1, produsert av Trichoderma citrinoviride (DSM 33578) som avlsteknisk tilsetningsstoff (fordøyelsesforbedrende middel) i fôr til purker av alle arter i svinefamilien. EFSA vurderer tilsetningsstoffet som trygt for dyrehelse, folkehelse og miljø. I tillegg har preparatet effekt som fordøyelsesforbedrende middel i fôr til reproduktive svin ved enzymaktivitet på 15000 EPU, 1000 CU og 1000 XGU per gram fullfôr og et xylanase:glucanase:xyloglucanase forhold på 15:1:1. Tilsetningsstoffet finnes i både granulert og flytende form og konklusjonene til EFSA gjelder begge formene av tilsetningsstoffet.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.