Godkjenning av et enzympreparat som fôrtilsetning til avvente smågriser
EØS-komitevedtak 30.3.2012
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 11.4.2012)
Sammendrag av innhold
Rettsakten omhandler utvidet godkjenning av et enzympreparat til bruk i fôr til avvent smågris inntil ca 35 kg levendevekt. Preparatet er klassifisert i kategorien Zootekniske tilsetningsstoffer, den funksjonelle gruppen Fordøyelsesfremmende stoffer og har identifikasjonsnr. 4a9. Enzympreparatet er tidligere godkjent som fôrtilsetningsstoff til slaktekylling ved forordning (EF) nr. 1091/2009. Det er vurdert av European Food Safety Authority, EFSA, som finner det trygt for folkehelse, dyrehelse og for miljøet.
Endo-1,4-beta-xylanase produsert av Trichoderma reesei (MULC 49755) og endo-1,3(4)-beta-glukanase produsert av Tricoderma reesei (MUCL 49754) viser å kunne øke tilvekst og fôrutnyttelse hos avvent smågris. Mikroorganismene, som preparatet er framstilt ved hjelp av, er ikke genmodifiserte. Det er fastsatt grense for minste tillatte mengde av preapratet i smågrisfôr, og den er 4 000 XU/kg fullfôr for xylanasen og 900 BGU/kg fullfôr for glukanasen. XU og BGU er måleenheter for enzymaktivitet.Det er angitt analysemetode for preparatet.
Godkjenningen har varighet til 17.11 2021. Den er gitt i samsvar med vedtak i den faste komité for næringsmiddelkjeden og dyrehelsen, seksjon fôrvarer.
Merknader
Rettsakten medfører endring i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og adminostrative konsekvenser
Rettsakten får ingen konsekvenser for Mattilsynets tilsynsaktivitet, da preparatet allerde er godkjent til andre formål. Fôrindustrien får enda et enzympreparat som er tillatt å bruke i smågrisfôr. Da dette preparatet også kan brukes som fôrtilsetnigsstoff til slaktekylling, kan det være kostnadssparende å bruke ett preparat til flere fôrblandinger. Om fôrindustrien ønsker å ta det i bruk, avhenger av praktiske og økonomiske forhold ved den enkelte virksomheten.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matproduksjon, der Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet finner rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.