Godkjenning av et fôrtilsetningsstoff til hester
Progresjon
Norsk forskrift kunngjort 7.5.2010
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 15.3.2010)
Sammendrag av innhold
Rettsakten omhandler godkjenning av preparatet Saccharomyces cereviciae CNCM I-1077 til bruk i hestefôr. Mikroorganismen er tidligere godkjent som tilsetningsstoff i fôr til melkegeiter, melkesauer og lam.
Sacharomyces cerevisiae CNCM I-1077 er klassifisert i kategorien Zootekiske tilsetnigsstoffer, den funksjonelle gruppen Fordøyelsefremmende stoffer og har identifikasjonsnr. 4a1711. Godkjenningen er gitt til firmaet Lallemand SAS, med varighet til 20.10.2019.
EFSA har vurdert preparatet og finner det trygt for folkehelsen, dyrehelsen og miljøet. De bekrefter at det har gunstig effekt på fordøyelsen av trevler i fôret. I coated form skal preparatet bare benyttes i pelletert fôr. Det skal benyttes verneutstyr dersom innblanding av preparatet i fôr foretas i lokaler uten avtrekk. Det er angitt analysemetode for preparatet.
Godkjenningen er gitt i samsvar med vedtak i den faste komité for matvarekjeden og dyrehelse, seksjon fôrvarer
Merknader
Rettsakten krever endring i forskrift 12. april 2009 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer. Endringen foretas i vedlegg II, den høres sammen med andre rettsakter på området og med høringsfrist på 6 uker.
Rettsakten får ingen konsekvenser for Mattilsynet. Fôrindustrien kan benytte preparatet også i fôrblandinger til hester, og utvidet bruksområde kan gi en effektiviseringsgevinst. Hesteholdere kan oppnå at hestene utnytter trevlerrikt fôr bedre.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matproduksjon, der Landbruks-og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Barne- og likestillingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet finner rettsakten relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.