Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) nr. 403/2013 av 2. mai 2013 om godkjenning av et preparat av endo-1,4-betaxylanase, endo-1,3(4)-betaglukanase og endo-1,4- betaglukanase framstilt av Trichoderma reesei (DSM 74444) som et tilsetningsstoff i fôrvarer for oppfôringsfjørfe, eggleggende fjørfe og avvente smågriser og om endring av forordning (EF) nr. 1259/2004, (EF) nr. 1206/2005 og (EF) nr. 1876/2006 (innehaver av godkjenningen: DSM Nutritional Products)
Godkjenning av et fôrtilsetningsstoff til slaktekyllinger, eggleggende høner og smågriser
Progresjon
Norsk forskrift kunngjort 28.01.2014
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 3.12.2013)
Sammendrag av innhold
Rettsakten omhandler re-godkjenning av et enzympreparat til bruk i fôr til slaktekylling, slaktekalkun, verpehøner og til avvent smågris. Preparatet har videre fått utvidet bruksområdet til å gjelde alle slaktefjørfe og verpefjørfe. Preparatet er klassifisert i kategorien Zootekniske tilsetningsstoffer og den funksjonelle gruppen Fordøyelsesfremmende stoffer. Enzymene som inngår i preparatet er framstilt ved hjelp av en ikke-genmodifisert mikroorganisme. European Food Safety Authority, EFSA, har vurdert preparatet og finner det trygt i bruk. Det er satt en grense for minste tillatte innhold for hver av de tre enzymene i fôr til ulike arter og produksjoner, for at det skal ha ønsket effekt. Det skilles mellom fôr til verpefjørfe, til slaktekalkuner og til andre fjørfe til slakt. I fôr til avvent smågris er minsteinnholdet som fôr til slaktekalkun. Preparatet anbefales brukt i fôr som inneholder mye ikke-stivelsespolysakkarider. og det skal brukes til avvent smågris inntil ca 35 kg levendevekt.
Siden preparatet er uendret etter den opprinnelige godkjenningen, er det gitt en overgangsperiode der preparatet og fôr som inneholder det kan brukes opp. Det forutsetter at de er produsert og merket før 23. november 2013 i samsvar med regelver som gjaldt i EU til 23. mai 2013. Deretter kan lagervaren brukes opp.
Godkjenningen er gitt i samsvar med uttalelse fra den faste komité for næringsmiddelkjeden og dyrehelse, seksjon fôrvarer. Den har varighet til 23. mai 2023.
Merknader
Rettslige konsekvenser:
Rettsakten medfører endring i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser:
Rettsakten får ingen kosekvenser for Mattilsynets tilsynsaktivitet. Fôrindustrien kan fortsette å bruke preparatet på samme måte som før. Det åpnes også for at preparatet kan brukes i fôr til flere fjørfearter både til slakt og verping. At preparatet får et større bruksområde, kan være positivt for virksomhetene. Det kan rasjonalisere lagerholdet, og preparatet kan eventule kjøpes inn i større parteir og virke kostnadssparende. At virksomhetne får en overgangsperiode for å tilpasse seg nye bestemmelser fram til en dato og å kunne bruke opp produsert lagervarevare deretter, er også et ressursvennlig tiltak.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matproduksjon, der Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finanasdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Matilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relveant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU og er til innlemmet i EØS-avtalen.