Godkjenning av et fôrtilsetningstoff til slaktekyllinger
Progresjon
Norsk forskrift kunngjort 18.5.2010
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 6.5.2010)
Sammendrag av innhold
Rettsakten omhandler godkjenning av et enzympreparat til bruk i fôr til slaktekylling. Preparatet er klassifisert i kategorien Zootekniske tilsetningsstoffer, den funksjonelle gruppen Fordøyelsesfremmende stoffer og har identifikasjnsnr. 4a9. Godkjenningen er gitt til firmaet Aveve NV, og den har varighet til 4.12.2019.
EFSA har vurdert enzympreparatet og finner det trygt både for dyrehelse, folkehelse og miljøet. De bekrefter at preparatet virker gunstig på tilveksten hos slaktekylling ved å bedre fordøyeligheten av fôr i tarmen. Enzympreparatet anbefales brukt i fôr som er rikt på betaglukaner, f eks fôrblandinger som inneholder mer enn 30% bygg, hvete, rug eller triticale. Det er angitt analysemetode for preparatet. Ved håndtering anbefales det å bruke vernebriller og -hansker og støvmaske.
Godkjenningen er gitt i samsvar med vedtak i den faste komité for matvarekjeden og dyrehelse, seksjon fôrvarer.
Merknader
Rettsakten krever endring i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer. Endringen foretas i vedlegg II. Den sendes på høring sammen med tilsvarende rettsakter på tilsetningsstoffområdet og med høringsfrist 6 uker. Rettsakten får ingen administrative eller økonomiske konsekvenser for Mattilsynet, da det allerde finnes mange enzympreparater med samme formål i markedet. Fôrindustrien får enda et enzympreparat til bruk i kyllingfôr tilgjengelig, og de vil vurdere bruken av dette ut fra praktiske og økonomiske forhold i egen virksomhet.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matproduksjon, der Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Barne- og likestillingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet finner rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmmet i EØS-avtalen.