Godkjenning av et fôrtilsettingsstoff til søyer
Progresjon
Norsk forskrift kunngjort 8.5.2012
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 11.4.2012)
Sammendrag av innhold
Rettsakten omhandler godkjenning av et enzympreparat som fôrtilsetningsstoff til avlspurker. Enzymppreparatet Finase er produsert ved hjelp av en genmodifisert stamme av Trichoderma reesei (CBS 122001). De fleste enzympreparater som godkjennes i dag er framstilt på denne måten. Preparatet er tidligere godkjent for 10 år til bruk i fôr til fjørfe til liv og til slakt, unntatt slaktekalkuner, til verpefjørfe og til griser, med unntak av avlspurker, ved forordning (EU) nr. 227/2010. Det ble godkjent til bruk slaktekalkunfôr ved forordning (EU) nr. 891/2010. 6-fytase (EC 3.1.3.26) er klassifisert i kategorien Zootekniske tilsetningsstoffer, den funksjonelle gruppen Fordøyelsesfremmende stoffer og har identifikasjonsnr. 4a12.
Søknaden om utvidet bruksområde for preparatet er vurdert av European Food Safety Authority, EFSA, som finner 6-fytasen trygg for folkehelse, dyrehelse og miljøet, og at den har effekt ved å bedre fordøyeligheten av kalsium og fôsfor i fôret. Det er angitt analysemetode for preparatet. Det er anbefalt at maksimum tilsatt mengde av enzymet i fullfôr til avlspurker er 1 000 PPU/kg fôr. PPU er måleenhet for enzymaktivitet. Videre anbefales 6-fytasen brukt i fôr som inneholder mer enn 0,23 % fytinbundet fosfor. Godkjenningen er gitt i samsvar med vedtak i den faste komité for næringsmiddelkjeden og dyrehelsen, seksjon fôrvarer. Den har varighet til 26. september 2021.
Merknader
Rettsakten krever endring i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser:
Rettsakten får ingen konsekvenser for Mattilsynets tilsynsaktivitet, da preparatet allerde er i bruk i fôr til andre dyrearter. Med utvidet bruksområde for en 6-fytase, kan fôrindustrien bruke samme preparatet i fôrblandinger til flere dyrearter, og det kan medføre effektivisering av lagerhold og sparte kostnader. Det er imidlertid flere tilsvarende godkjente preparater i markedet, så om denne fytasen tas i bruk, vil avhenge av forhold ved den enkelte fôrvikrsomhet.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matproduksjon, der Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet finner rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.