Godkjenning av et preparat av ammoniumklorid som fôrtilsetning til slaktelam
Progresjon
Norsk forskrift kunngjort 8.2.2013
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 6.2.2013)
Sammendrag av innhold
Rettsakten omhandler godkjenningen av et preparat av ammoniumklorid som fôrtilsetningsstoff for slaktelam. Preparatet er godkjent i kategorien Zootekniske tilsetningsstoffer og den funksjonelle gruppen Andre zootekniske tilsetningsstoffer (for reduksjon av pH i urinen). Det er vurdert av European Food Safety Authority (EFSA), som finner det trygg for dyrehelse, folkehelse og for miljøet. Ammoniumklorid kan redusere pH i urin hos slaktelam. Det er angitt analysemetode for preparatet.
Preparatet skal blandes i fôr, og ferdigfôrblanding kan ikke brukes i mer en 3 måneder. Det er fastsatt grense for minste tillatte innhold på 10 000 mg/kg av fôr med vanninnhold på 12 %.
Godkjenningen har varighet til 8. oktober 2022. Den er gitt i samsvar med vedtak i EU-kommisjonens faste komité for næringsmiddelkjeden og dyrehelse, seksjon fôrvarer.
Merknader
Rettslige konsekvenser:
Rettsakten krever endring i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser:
Rettsakten får ingen konsekvenser for Mattilsynets tilsynsaktivitet, da preparatet allerede er i bruk. For saueprodusentene og lammene får rettsakten positive konsekvenser. Preparatet reduserer urin pH og hindrer dannelsen av urinsteiner.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matproduksjon derLandbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU og innlemmet i EØS-avtalen.