Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2023/1171 av 15. juni 2023 om endring av gjennomføringsforordning (EU) 2018/982 og (EU) 2021/2097 med hensyn til kombinert bruk av et preparat av benzosyre, kalsiumformiat og fumarsyre med andre tilsetningsstoffer som inneholder benzosyre, maursyre, fumarsyre og kilder til eller salter av disse (innehaver av godkjenningen: Novus Europe NV)
Godkjenning av et preparat av benzosyre, kalsiumformiat og fumarsyre som tilsetningsstoff: endringsbestemmelser
Norsk forskrift kunngjort 17.11.2023
Tidligere
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 16.8.2023
- EØS-komitebeslutning 27.10.2023 om innlemmelse i EØS-avtalen
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 24.9.2023)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder korrigering av forordningene (EU) 2018/982 og 2021/2097 som godkjenner et preparat bestående av benzosyre, kalsiumformiat og fumarsyre til en rekke dyr. I vedlegget til godkjenningen er det under «Andre bestemmelser» presisert at preparatet ikke skal brukes sammen med andre kilder til benzosyre, kalsiumformiat, formiater og fumarsyre. Dette ble gjort for å hindre overskridelse av størsteinnhold. Produsenten har påpekt at innholdet av kalsiumformiat og fumarsyre i dette preparatet er svært lavt i forhold til innholdet av benzosyre, og at det er urimelig å ha denne bestemmelsen for de andre stoffene enn benzosyre. Dette endres derfor til at dette tilsetningsstoffet ikke skal brukes sammen med andre kilder til benzosyre, og at når det brukes sammen med andre kilder til kalsiumformiat og fumarsyre skal innholdet i fullfôret ikke overskride 10 000mg/kg kalsiumformiat og 20 000 mg/kg fumarsyre.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.