Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2023/1169 av 15. juni 2023 om godkjenning av eit preparat av endo-1,4-betaxylanase, endo-1,4-betaglukanase og xyloglukan-spesifikk endo-beta-1,4-glukanase framstilt av Trichoderma citrinoviride DSM 33578 som tilsetjingsstoff i fôr til fjørfe meint for slakt, fjørfe som vert fôra opp for eggproduksjon eller avl, og prydfuglar (innehavar av godkjenninga: Huvepharma EOOD)
Godkjenning av et preparat av endo-1,4-betaxylanase m.m. som fôrtilsetning til visse dyr og fjørfe
Norsk forskrift kunngjort 17.11.2023
Tidligere
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 16.8.2023
- EØS-komitebeslutning 27.10.2023 om innlemmelse i EØS-avtalen
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 11.8.2023)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder godkjenning av et preparat bestående av endo‐1,4‐beta xylanase, endo‐1,4‐beta‐glucanase og xyloglucan‐specific‐endo‐beta‐1,4‐glucanase produsert ved hjelp av en ikke-genmodifisert stamme av Trichoderma citrinoviride (DSM 33578) som avlteknisk tilsetningsstoff (fordøyelsesforbedrende middel) i fôr til alle fjørfe til slakt, fjørfe som oppdrettes til egglegging og avl, og prydfugler. EFSA vurderer tilsetningsstoffet som trygt for dyrehelse, folkehelse og miljø. Det har også effekt for de fleste omsøkte dyrekategoriene, men EFSA kunne ikke konkludere når det gjelder effekt for verpehøns og avvent smågris. Preparatet godkjennes derfor ikke for verpehøns og smågris.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.