Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/2184 av 3. september 2024 om godkjenning av et preparat av fumonisinesterase framstilt med Komagataella phaffii NCAIM (P) Y001485 som tilsetningsstoff i fôr til smågriser og slaktesvin av alle arter i svinefamilien
Godkjenning av fumonisinesterase som tilsetningsstoff i fôr
EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 13.11.2024
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning godkjent av komite (representanter for medlemslandene) og publisert i EUs komitologiregister 13.8.2024
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 4.9.2024
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 18.9.2024)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder godkjenning av fumonisin esterase produsert av Komagataella phaffii (NCAIM (P) Y001485) som teknologisk tilsetningsstoff (stoffer som minsker mykotoksinkontamineringen av fôr: fumonisiner) i fôr til grisunger og slaktesvin av alle arter i svinefamilien. EFSA vurderer tilsetningsstoffet som trygt for dyrehelse, folkehelse og miljø, samt at det er effektivt til å redusere mykotoksinkontaminering av fôr med fumonisiner med et minsteinnhold på 60 U/kg fullfôr til smågris og slaktesvin av alle arter i svinefamilien. Fumonisin esterase anses som irriterende for luftveiene for de som arbeider med tilsetningsstoffet. Brukere som jobber med tilsetningsstoffet anbefales derfor å benytte verneutstyr. Det presiseres også at tilsetningsstoffet bare skal brukes til å forbedre kvaliteten på fôr som allerede tilfredsstiller grenser for innhold av mykotoksiner.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.