Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/1685 av 17. juni 2024 om godkjenning av eit preparat av glykosylert 1,25-dihydroksykolekalsiferol frå ekstrakt av Solanum glaucophyllum som tilsetjingsstoff i fôr til mjølkekyr
Godkjenning av et preparat av glykosylert 1,25-dihydroksykolekasiferol som tilsetningsstoff i fôrvarer til melkekyr
EØS-komitebeslutning 6.12.2024 om innlemmelse i EØS-avtalen
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning godkjent av komite (representanter for medlemslandene) og publisert i EUs komitologiregister 12.6.2024
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 18.6.2024
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 2.10.2024
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 18.9.2024)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder godkjenning av ekstrakt fra bladene fra Solanum glaucophyllum som ernæringsmessig tilsetningsstoff (vitamin) i fôr til melkekyr. Tilsetningsstoffet skal gis i form av 1 vomtablet (bolus) som inneholder 500 μg1,25-dihydroxycholecalciferol (vitamin D3) før kalving. 1,25-dihydroxycholecalciferol vil virke i perioden før kalving for å stabilisere kalsiuminnholdet i blod og for å fremme tilstrekkelig mengde kalsium for melkeproduksjon som starter etter kalving. EFSA vurderer dette tilsetningsstoffet som trygt for folkehelse, dyrehelse og miljø dersom tilsetningsstoffet gis som en vomtablett. EFSA konkluderer at tilsetningsstoffet kan forebygge hypokalsemi (lav konsentrasjon av kalsium i blodet og risiko for melkefeber) hos melkekyr dersom dyrene får tilstrekkelige mengder kalsium og magnesium gjennom fôret.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.