Godkjenning av et preparat av P. acidipropionici som fôrtilsetning til alle dyrearter
Progresjon
Norsk forskrift kunngjort 23.4.2013
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 22.3.2013)
Sammendrag av innhold
Rettsaketen omhandler re-godkjenning av et mikroorganismepreparat som fôrtilsetningsstoff til alle dyrearter. Det er klassifisert i kategorien Teknologiske tilsetningsstoffer og den funksjonelle gruppen Ensileringsmidler. Søknaden er vurdert av European Food Safety Authority, EFSA, og all dokumentasjon om preparatet knytter seg til ensilering av grovfôr med ulikt innhold av vannløselige karbohydrater. Det utelukker dermed bruk av preparatet i fôr til akvatiske dyr. EFSA finner preparatet trygt i bruk og at det har effekt ved å konservere grovfôr slik av surfôret bevarer kvaliteten. pH senkes og noen bakterier får dårlige betingelser både ved lagring og ved fôring.
Det er dokumentert i søknaden at mikroorganismen er en vel etablert stamme og ikke forårsaker antibiotikaresistens. Grensen for minste tillatte innhold, når preparatet brukes alene, er satt til 1x108 KDE/kg ferskt materiale, og det kan brukes til både vanskelig og middels lett ensilerbare grovfôrarter. (KDE er kolonidannende enheter). Det anbefales brukt når ferskt materiale som ensileres har 24-40% tørrstoff. Det er foretatt noe endringer i godkjennigsbetingelsene siden preparatet ble godkjent første gang. De er imidlertid så ubetydelige at preparatet og fôrvarer som inneholder det, produsert og merket før 13. mai 2013 i samsvar med regelverket som gjaldt i EU fram til 15. november 2012, kan omsettes til lagervaren er brukt opp.
Godkjenningen i forordningen er gitt i samsvar med uttalelse fra den faste komité for næringsmiddelkjeden og dyrehelse, seksjon fôrvarer. Den har varighet til 15. november 2022.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten medfører endringer i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten får ingen konsekvenser for Mattilsynets tilsynsaktivitet, da preparatet allerede er godkjent og i bruk. Dessuten kan det fortsatt omsettes og benyttes fram til lagervaren er brukt opp, selv om det er godkjent og merket etter tidligere bestemmelser.
Preparatet er godkjent og i bruk fra før, og etter re-godkjenningen kan det fortsatt benyttes på samme måte. At det gis mulighet for å bruke opp eksisterende lager av produktet, godkjent og merket etter tidligere regelverk, er en fordel. På den måten kan en unngå at både restlager eller grovfôr ensilert med preparatet ikke kan omsettes/benyttes. Dette er en god måte for ressurssparing. Primærprodusenter som benytter preparatet, kan fortsatt bruke det ved ensilering, og de kan bruke opp surfôr der det er tilsatt. Å tallfeste innsparingspotensialet er ikke mulig, da Mattilsynet ikke kjenner til i hvilken grad preparatet er i bruk, og om det fortsatt vil være det.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matproduksjon, der Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Helse-og omsorgsdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Matilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU og innlemmet i EØS-avtalen.