Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2025/157 av 29. januar 2025 om godkjenning av mikrokrystallinsk cellulose, metylcellulose, etylcellulose, hydroksypropylcellulose, hydroksypropylmetylcellulose og natriumkarboksymetylcellulose som tilsetningsstoff i fôr til alle dyrearter
Godkjenning av flere cellulosevarianter som tilsetningsstoff i fôr til alle dyrearter
EØS-notat offentliggjort 5.4.2025
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning godkjent av komite (representanter for medlemslandene) og publisert i EUs komitologiregister 17.1.2025
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 30.1.2025
Bakgrunn
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 5.4.2025)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder godkjenning av mikrokrystallinsk cellulose, metylcellulose, hydroksypropylmetylcellulose og natriumkarboksylmetylcellulose som teknologiske tilsetningsstoff (emulgator, stabilisator, fortykningsmiddel, geleringsmiddel og bindemiddel), etylcellulose som teknologisk tilsetningsstoff (stabilisator) og hydroksypropylcellulose som teknologisk tilsetningsstoff (emulgator, stabilisator, fortykningsmiddel, og geleringsmiddel) i fôr til alle dyr. EFSA har vurdert tilsetningsstoffene som trygge for dyrehelse, forbrukere og miljø. Brukere som arbeider med tilsetningsstoffet anbefales å bruke verneutstyr for å minimere eksponering. Grunnet manglende data kunne ikke EFSA identifisere og karakterisere cellulosene, derfor gjelder konklusjonene kun dersom cellulosene oppfyller spesifikasjonene som er satt når de brukes som tilsetningsstoff i mat. Disse cellulosene er kjente tilsetningsstoff i mat, det er derfor ikke nødvendig å demonstrere effekt i fôr.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.