Godkjenning av fryste, tørkede og pulverformer av Locusta migratoria (gresshoppe) som ny mat
Norsk forskrift kunngjort 18.5.2022
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 26.1.2023)
Sammendrag av innhold
Forordningen godkjenner fryste, tørkede og pulverformer av Locusta migratoria (gresshoppe) som ny mat-ingrediens i en rekke næringsmidler til den generelle befolkningen.
EFSA konkluderte i en risikovurdering vedtatt 25. mai 2021 med at ny mat-ingrediensen er helsemessig trygg ved angitte bruksbetingelser.
EFSA konkluderte også, men på grunnlag av begrenset kunnskap, med at inntak av ny mat-ingrediensen kan indusere primær sensibilisering for proteiner fra gresshoppe. EFSA anbefaler derfor at det gjennomføres studier for å undersøke allergenisiteten nærmere. Kommisjonen vurderer at kunnskapsgrunnlaget man har nå, er for begrenset til å kreve merking om at Locusta migratoria muligens kan forårsake primær sensibilisering. Merkekrav kan vurderes når ny kunnskap foreligger. Insektbaserte proteiner er ellers inkludert i Europakommisjonens forskningsprogram "Horizon Europe", som muliggjør nødvendig forskning på allergenisitet.
EFSA konkluderte også med at Locusta migratoria kan forårsake allergiske reaksjoner hos personer som allerede er allergiske for skalldyr, midd og bløtdyr (mollusker). Kommisjonen vurderer derfor at det er hensiktsmessig å fastsette spesifikke krav om merking med at ingrediensen kan forårsake allergiske reaksjoner hos disse forbrukerne.
EFSA bemerket også at flere allergener kan ende opp i ny mat-ingrediensen, hvis disse finnes i fôret til insektene.
Søkeren har bedt om databeskyttelse for flere studier. EFSA og Kommisjonen har vurdert at kriteriene for innvilgning av databeskyttelse foreligger. Dette innebærer at EFSA ikke kan bruke denne dokumentasjonen for å vurdere andre søkere i en periode på fem år fra endringsforordningen trer i kraft, og at godkjenningen bare gjelder for søkeren i den aktuelle perioden.
Ny mat-ingrediensen føres ved rettsakten opp i unionslisten over ny mat (forordning (EU) 2017/2470), med gitte bruksvilkår. Næringsmidler som inneholder ny mat-ingrediensen, må merkes med at den kan forårsake allergiske reaksjoner hos forbrukere som har kjente allergier mot skalldyr, bløtdyr og produkter framstilt av disse, og støvmidd. Denne informasjonen skal stå like ved ingredienslisten. Spesifikasjoner er angitt i vedlegg 2 til unionslisten, og i beskrivelsen angis at insektene må fastes i 24 timer før avliving, slik at tarminnholdet fjernes.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukerne.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.