Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/231 av 12. januar 2024 om godkjenning av et preparat av halofuginonhydrobromid (Stenorol) som tilsetningsstoff i fôr til slaktekyllinger, slaktekalkuner og kalkuner som fôres opp for avl (innehaver av godkjenningen: Huvepharma NV)
Godkjenning av halofuginonhydrobromid som tilsetningsstoff i fôr til slaktekalkuner og -kyllinger og avlskalkuner
Norsk forskrift kunngjort 15.7.2024
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning godkjent av komite (representanter for medlemslandene) og publisert i EUs komitologiregister 11.1.2024
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 15.1.2024
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 15.5.2024
- EØS-komitebeslutning 5.7.2024 om innlemmelse i EØS-avtalen
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 28.2.2024)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder godkjenning av koksidiostatikaen halofuginonhydrobromid (STENOROL®) i fôr til slaktekylling og kalkun oppdrettet til slakt og avl. European Food Safety Authority (EFSA) vurderer koksidiostatikaen til å være trygg for dyrehelse, folkehelse og miljø.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Norge har et generelt unntak fra EØS-avtalen for koksidiostatika som tilsetningsstoff i fôr. Enkelte koksidiostatika som var godkjent ved inngåelse av EØS-avtalen er imidlertid godkjente for bruk i Norge. Halofuginonhydrobromid er ikke blant de nasjonalt godkjente stoffene. Rettsakten krever derfor ikke endring i forskrift 12. april 2005 nr 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer. Den skal heller ikke sendes på høring.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.