Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2025/1530 av 30. juli 2025 om tillatelse til å bringe kaliummagnesium-trikloridheksahydrat i omsetning som et nytt næringsmiddel og om endring av gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470
Godkjenning av kaliummagnesium-trikloridheksahydrat som ny mat
EØS-notat offentliggjort 23.9.2025
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning godkjent av komite (representanter for medlemslandene) og publisert i EUs komitologiregister 20.6.2025
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 31.7.2025
Bakgrunn
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 22.9.2025)
Sammendrag av innhold
Forordningen godkjenner kaliummagnesium-trikloridheksahydrat som ny mat. Ny mat-ingrediensen er en naturlig blanding av mineralsalter, som i hovedsak inneholder trikloridheksahydrat med kalium og magnesium (80%–93%) og ellers små mengder natriumklorid og magnesiumklorid. Forordningen godkjenner bruk av ny mat-ingrediensen i spekemat, konserverte eller delvis konserverte pølser og frokostblandinger, med angitte maksimumsnivå.
Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) har i en risikovurdering vedtatt 17. desember 2024 konkludert med at ny mat-ingrediensen er helsemessig trygg ved foreslåtte bruksvilkår.
Søkeren har bedt om databeskyttelse for studier relatert til ulike analyser, analysestabilitet, fordelinger av partikkelstørrelse, og validering av metoder. EFSA og Europakommisjonen har vurdert at kriteriene for innvilgning av databeskyttelse foreligger. Dette innebærer at EFSA ikke kan bruke denne dokumentasjonen for å vurdere andre søkere i en periode på fem år fra endringsforordningen trer i kraft, og at godkjenningen bare gjelder for søkeren i den aktuelle perioden.
Ved rettsakten vil kaliummagnesium-trikloridheksahydrat føres opp i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470) med bruksvilkårene som angitt ovenfor. Den lovbestemte betegnelsen er «kaliummagnesium-trikloridheksahydrat». Næringsmidler som inneholder signifikante mengder kalium eller magnesium i henhold til matinformasjonsforordningen (vedlegg XIII, del A, nr. 2), skal merkes med mengdeinnholdet av disse næringsstoffene i næringsdeklarasjonen. Spesifikasjoner er angitt i vedlegg 2 til unionslisten.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.