Godkjenning av kopperchelat av methionin-hydroksyanalog som tilsetningsstoff til fôrvarer
Norsk forskrift kunngjort 26.3.2010
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 15.3.2010)
Sammendrag av innhold
Rettsakten godkjenner kopperchelat av methionin-hydroksyanalog som tilsetningsstoff i fôr til slaktekylling. Stoffet tilhører kategorien Tilsetningsstoff med ernæringsmessige egenskaper, den funksjonelle gruppen Mikromineraler og har identifikasjonsnummer 3b410. Kopperchelatet er godkjent etter forordning (EF) nr. 1831/2008, tilsetningsstoff-forordnigen, og dokumentasjonen er vurdert av EFSA. Analysemetoden atomabsorbsjonsspektrometri, for å påvise innholdet av kopper i fôrblandinger, er også vurdert som akseptabel. Godkjenningen er gitt fram til 5. januar 2019.
Hensikten med å tilsette kopperchelat av methionin-hydroksyanalog i fôret til slaktekylling er å tilføre kopper i en form som er tilpasset denne dyregruppen. Øvre grense for innhold i fôrblandinger er 25 mg kopper/kg fôr med tørrstoffinnhold på 12%. Stoffet skal tilsettes fôrblandinger som en premiks.
Merknader
Rettsakten krever endring i forskrift 12. april 2005 nr 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer (tilsetningsstoff-forskriften), og vedlegg 2 i tilsetningsstoff-forskriften oppdateres. Rettsakten sendes på høring på nyåret, med høringfrist 6 uker som er vanlig for fôrtilsetningsstoff.
Forordningen vil medføre at kopper nå tillates tilsatt kyllingfôr i en form som øker opptaket i tarmen. Dette vil være gunstig for dyra og tilførselen vil videre medføre at mindre mengder kopper skilles ut med gjødsla. Kostnadene ved å benytte denne kopperkilden vil vurderes av fôrindustrien før den eventuelt tas i bruk. Velger fôrindustrien å benytte kopperchelat i fôr, kan det påvirke fôrkostnadene hos kyllingprodusentene, men utslaget det kan gi er ikke klart ennå.
Rettsakten vil ikke få nevneverdige konsekvenser for Mattilsynets arbeid med tilsyn og revisjoner av fôrvirksomhetene.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matproduksjon, som har representanter for Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Barne- og likestillingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet finner rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.