Godkjenning av L-isoleucin som tilsetningsstoff til dyrefôr
Progresjon
Norsk forskrift kunngjort 6.5.2011
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 14.4.2011)
Sammendrag av innhold
Rettsakten omhandler godkjenning av aminosyren L-isoleusin produsert av Escherichia coli (FERM ABP-10641) som tilsetningsstoff i fôr til alle dyrearter. L-isoleucin er produsert ved hjelp av en genmodifert E-colistamme. Preparatet er klassifisert i kategorien Tilsetningsstoffer med ernæringsmessige egenskaper, den funksjonelle gruppen Aminosyrer, deres salter og analoger og har identifikasjonsnr. 3c3.8.1. Godkjenningen er ikke gitt til et spesielt firma, men til preparatet, og den har varighet til 14. mai 2020.
EFSA har vurdert L-isoleusin og finner den trygg for folkehelse, dyrehelse og for miljøet. De vurderer aminosyren som en kilde for tilgjengelig isoleusin til alle dyrearter. En skal bruke støvmaske ved håndtering av preparatet. Ved merking skal vanninnholdet oppgis. Det er angitt analysemetode for preparatet. Godkjenning er gitt i samsvar med vedtak i den faste komité for næringsmiddelkjeden og dyrehelsen, seksjon fôrvarer.
Merknader
Rettsakten medfører endring i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer vedlegg II. L-isoleusin har ikke tidligere vært godkjent som tilsetningsstoff i fôr. Aminosyrer generelt har fått større oppmerksomhet i den senere tida, da proteinfôrmidler er dyre, og det kan være et alternativ å tilsette aminosyrer i fôret. Bruken av L-isoleusin vil avhenge av hvilke fôrmidler som inngår i fôrblandingene, og i landdyrfôr er det ikke aktuelt for tida. Med økt bruk av planteprotein-fôrmidler i fôr til akvatiske dyr, kan aminosyren bli aktuell å benytte.
Rettsakten får ingen administrative eller økonomiske konsekvenser for Mattilsynet. Fôrindustrien vil vurdere bruk av L-isoleusin som fôrtilsetningsstoff ut fra praktiske og økonomiske forhold.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matproduksjon, der Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet finner rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.