Godkjenning av L-tryptofan som tilsetningsstoff i fôrvarer for alle dyrearter
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2020/229 av 19. februar 2020 om godkjenning av L-tryptofan som tilsetningsstoff i fôrvarer for alle dyrearter
Commission Implementing Regulation (EU) 2020/229 of 19 February 2020 concerning the authorisation of L-tryptophan as a feed additive for all animal species
Norsk forskrift kunngjort 9.11.2020
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 4.3.2020)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder godkjenning av aminosyren L-tryptofan som ernæringsmessig tilsetningsstoff i fôr og drikkevann for alle dyr. L-trypotfan er produsert ved hjelp av Escherichia coli (KCCM 80135), Escherichia coli (KCCM 80152), Escherichia coli (CGMCC 7.248) eller Corynebacterium glutamicum (KCCM 80176). For å beskytte de som jobber med produksjon av tilsetningsstoffet er det krav til maksimalinnhold av endotoksiner i luften (1600 IU endotoksiner/m3 luft). EFSA har vurdert tilsetningsstoffet til å være trygt for dyrehelse, folkehelse og miljø. Det er også en effektiv aminosyrekilde for alle dyr, men for at L-tryptofan skal være effektivt for drøvtyggere må det beskyttes mot degradering i tarmen.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er under vurdering av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget er ikke ferdig med sin vurdering.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder godkjenning av aminosyren L-tryptofan som ernæringsmessig tilsetningsstoff i fôr og drikkevann for alle dyr. L-trypotfan er produsert ved hjelp av Escherichia coli (KCCM 80135), Escherichia coli (KCCM 80152), Escherichia coli (CGMCC 7.248) eller Corynebacterium glutamicum (KCCM 80176). For å beskytte de som jobber med produksjon av tilsetningsstoffet er det krav til maksimalinnhold av endotoksiner i luften (1600 IU endotoksiner/m3 luft). EFSA har vurdert tilsetningsstoffet til å være trygt for dyrehelse, folkehelse og miljø. Det er også en effektiv aminosyrekilde for alle dyr, men for at L-tryptofan skal være effektivt for drøvtyggere må det beskyttes mot degradering i tarmen.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er under vurdering av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget er ikke ferdig med sin vurdering.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.