Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2015/264 av 18. februar 2015 om godkjenning av neohesperidindihydrochalkon som tilsetningsstoff i fôrvarer for sauer, fisk, hunder, kalver og visse kategorier griser
Godkjenning av neohesperidindihydrochalkon som fôrtilsetning til sau, fisk, hund, kalv og bestemte kategorier av gris
Norsk forskrift kunngjort 22.05.2015
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 1.12.2015)
Sammendrag av innhold
Denne rettsakten går etter hurtigprosedyren. Rettsakten gjelder re-godkjenning av neohespiridin dihydrochalcone som tilsetningsstoff i fôr til sau, hund, kalv, smågris og slaktegris og førstgangs godkjenning i fôr til fisk. Preparatet er klassifisert i kategorien Sensoriske tilsetningsstoffer og den funksjonelle gruppen Smaksstoffer. Stoffet finnes i fast form og skal ha en renhet på minst 96 %. Det er satt felles grenseverdi på 35 mg/kg fullfôr for største innhold i fôr til alle dyrearter det er godkjent for. Analysemetode er angitt. Tilsatt i fôr finner EFSA bruken trygg og at det kan øke fôropptaket hos artene preparatet godkjennes for. Re-godkjenningen er gitt i samsvar med vedtak i den faste komité for planter, dyr, næringsmidler og fôrvarer, seksjon fôrvarer. Godkjenningen har varighet til 11. mars 2025.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten krever endring i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer (fôrtilsetningsstoff-forskriften)
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten får ingen innvirkning på Mattilsynets tilsynsvirksomhet. Re-godkjenningen medfører bare at preparatet fortsatt kan benyttes som tidligere.
Det gis en overgangsordning slik at fôr som inneholder preparatet og er produsert og merket før 11. september 2015 kan brukes opp.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet, der Landbruks- og matdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Klima- og miljødepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Re-godkjenningen betyr at de som produserer og benytter seg av preparatet idag kan fortsette med dette som før. Det er positivt og ressursvennlig at det gis overgangsordning slik at fôr som inneholder preparatet og er produsert og merket etter tidligere godkjennelse kan brukes opp.
Status
Rettsakten er under vurdering i EØS/EFTA-statene.