Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2025/152 av 29. januar 2025 om godkjenning av omichatinktur fra Schisandra chinensis (Turcz.) Baill. og ginsengtinktur fra Panax ginseng C.A.Mey. som tilsetningsstoff i fôr til visse dyrearter
Godkjenning av omichatinktur og ginsengtinktur fra som tilsetningsstoff i fôr til visse dyrearter
EØS-notat offentliggjort 5.4.2025
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning godkjent av komite (representanter for medlemslandene) og publisert i EUs komitologiregister 17.1.2025
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 30.1.2025
Bakgrunn
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 4.4.2025)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder re-godkjenning av to tinkturer som senoriske tilsetningsstoffer (aromastoff) i fôr. Ginseng tinktur fra ginseng (Panax ginseng C.A.Mey) godkjennes som til hest, hund og katt, og omicha tinktur fra schizandrabær (Schisandra chinensis (Turcz.) Baill.) godkjennes til fjørfe, hest, hund og katt. Tilsetningsstoffene var godkjent etter gammelt regelverk (direktiv 70/524/EEC) og er nå godkjent etter nytt regelverk (forord. (EU) 1831/2003). EFSA vurderer tinkturene som trygge for dyrehelse, folkehelse og miljø med gitte størsteinnhold. Ginseng er et kjent aromastoff i mat, og bærene til S. chinensis er anerkjent til å påvirke de aromatiske egenskapene i fôr, derfor er det ikke nødvendig å demonstrere effekt.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.