Godkjenning av P. acidilactici som fôrtilsetningsstoff til eggleggende høner
Progresjon
Norsk forskrift kunngjort 8.5.2012
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 10.4.2011)
Sammendrag av innhold
Rettsakten omhandler utvidelse av bruksområdet for et mikroorganismepreparat. Preparatet er tidligere godkjent til bruk i fôr til slaktekylling, slaktegris, laksefisk og reker og til avvent smågris. Det er nå søkt godkjent til bruk i verpehønefôr. European Food Safety Authority (EFSA) har vurdert søknaden og konkluderer med at preparatet er trygt for folkehelse, dyrehelse og miljøet. Dokumentasjonen viser at det kan føre til økt verpeintensitet hos hønene. Det er satt en grenseverdi for minste tillatte innhold av mikroorganismepreparatet på 1x109 KDE (kolonidannende enheter)/kg verpehønefôr.
Godkjenningen av Pediococcus acidilactici CNCM MA 18/5M er gitt i samsvar med vedtak i EUs faste komité for næringsmiddelkjeden og dyrehelsen, seksjon fôrvarer. Den har varighet til 24. mars 2021.
Merknader
Rettsakten krever endring i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Forordningen medfører at dette preparatet også kan tilsettes verpehønefôr, og fôrindustrien får enda et tarmstabiliserende preparat med allsidig bruksområde. Det kan være rasjonelt og eventuelt føre til en økonomisk innsparing, som også kan komme fjørfeprodusentene til gode ved lavere fôrpris. For Mattilsynets tilsynsaktivitet har ikke rettsakten noen konsekvenser.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matproduksjon, der Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert.
Spesialutvalget fant rettsakten relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet finner rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.