Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/261 av 17. januar 2024 om godkjenning av eterisk olje av svart pepper oleoresin av svart pepper av Piper nigrum L. som tilsetningsstoffer i fôr til alle dyrearter og av superkritisk ekstrakt av svart pepper av Piper nigrum L. som et tilsetningsstoff i fôr til katter og hunder
Godkjenning av Piper nigrum L. som tilsetningsstoff i fôr til hunder og katter
Norsk forskrift kunngjort 15.7.2024
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning godkjent av komite (representanter for medlemslandene) og publisert i EUs komitologiregister 9.1.2024
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 18.1.2024
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 15.5.2024
- EØS-komitebeslutning 5.7.2024 om innlemmelse i EØS-avtalen
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 26.8.2024)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder re-godkjenning av svart pepperolje og svart pepper oleoresin fra Piper nigrum L. som aromastoff i fôr til alle dyr, og godkjenning av superkritisk ekstrakt fra svart pepper fra Piper nigrum L. som aromastoff i fôr til katt og hund. Svart pepperolje og svart pepper oleoresin var godkjent etter gammelt regelverk (direktiv 70/524/EEC) og er nå godkjent etter nytt regelverk (forord. (EU) 1831/2003). Superkritisk ekstrakt fra svart pepper er ikke tidligere godkjent. European Food Safety Authority (EFSA) vurderer tilsetningsstoffene som trygge for dyrehelse, folkehelse og miljø. Det er gitt anbefalt størsteinnhold for ulike dyrekategorier. Siden svart pepper er et kjent aromastoff i mat, er det ikke nødvendig å demonstrere effekt.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.