Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2025/153 av 29. januar 2025 om tillatelse til å bringe planter av Lemna minor og Lemna gibba i omsetning som et nytt næringsmiddel og om endring av gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470
Godkjenning av planter av Lemna minor og Lemna gibba som ny mat
EØS-notat offentliggjort 19.3.2025
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning godkjent av komite (representanter for medlemslandene) og publisert i EUs komitologiregister 20.12.2024
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 30.1.2025
Bakgrunn
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 18.3.2025)
Sammendrag av innhold
Forordningen godkjenner plantene Lemna minor og Lemna gibba (vannlinser). Vannlinser brukes på lignende måte som andre bladgrønnsaker.
EFSA konkluderte i en risikovurdering vedtatt 28. september 2024 med at Lemna minor og Lemna gibba inneholder høyere mengder mangan enn andre bladgrønnsaker, og at dette kan være av helsemessig bekymring. Søkeren sendte etter dette inn ytterligere informasjon som viste redusert innhold av mangan som følge av redusert mangankonsentrasjonen i dyrkingsmediet. EFSA konkluderte i en teknisk rapport vedtatt 10. juli 2024 at nivået av mangan var redusert til samme innhold som i spinat, som har det høyeste innholdet av mangan blant bladgrønnsakene. Det framgår av spesifikasjonen til godkjenning, at plantene må dyrkes under kontrollerte forhold, og det er satt maksimumsgrense for innhold av mangan, i tillegg til andre stoffer.
Ved rettsakten vil varmebehandlet Lemna minor og Lemna gibba føres opp i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470). Lovbestemt betegnelse er «Lemna minor- og Lemna gibba-planter». Spesifikasjoner er angitt i vedlegg 2 til unionslisten.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.