Kommisjonenes gjennomføringsforordning (EU) 2023/263 av 7. februar 2023 om godkjenning av sepiolittleire som tilsetjingsstoff i fôr til drøvtyggjarar meinte for mjølkeproduksjon, avvande smågrisar og slaktesvin i svinefamilien, laksefisk og slaktekyllingar
Godkjenning av sepiolittleire som tilsetningsstoff i fôr til diverse dyrearter
Norsk forskrift kunngjort 17.11.2023
Tidligere
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 30.8.2023
- EØS-komitebeslutning 27.10.2023 om innlemmelse i EØS-avtalen
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 2.6.2023)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder regodkjenning av sepioltisk leire som teknologisk tilsetningsstoff (bindemiddel, antiklumpemiddel) i melkeproduserende drøvtyggere, avvent smågris, slaktegris, andre arter i grisefamilien (avvent og til slakt), laksefisk og slaktekylling. Tidligere var sepioltisk leire godkjent for alle dyr etter gammelt regelverk (direktiv 70/524/EEC). Tilsetningsstoffer som var godkjent etter det gamle regelverket må gjennom en ny vurdering av EFSA og godkjennes etter dagens regelverk (forordning 1831/2003). Dette tilsetningsstoffet ble søkt regodkjent for alle dyr. For at et tilsetningsstoff skal kunne godkjennes for alle dyr må det være mulig for EFSA å etablere en trygghetsmargin for fire av de utbredte artene (storfe, sau, svin, kylling, kalkun og laksefisk) for å kunne konkludere at det er trygt for alle dyr. I dette tilfellet var ikke EFSA i sand til å etablere en trygghetsmargin for fire av de utbredete artene, og sepiolisk leire godkjennes derfor bare for de dyrekategoriene hvor en trygghetsmarging kunne etableres (melkeproduserende drøvtyggere, avvent smågris, slaktegris, andre arter i grisefamilien (avvent og til slakt), laksefisk og slaktekylling). EFSA vurderer tilsetningsstoffet som trygt for folkehelse og miljø. Det har også effekt både som et bindemiddel og antiklumpemiddel.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.