Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2025/276 av 12. februar 2025 om godkjenning av nelliktinktur fra Syzygium aromaticum (L.) Merr. & L.M. Perry som tilsetningsstoff i fôr til alle dyrearter
Godkjenning av Syzygium aromaticum (L.) Merr. & L.M. Perry som tilsetningsstoff i fôr til alle dyrearter
EØS-notat offentliggjort 12.4.2025
Tidligere
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 13.2.2025
Bakgrunn
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 11.4.2025)
Sammendrag av innhold
Rettsakten gjelder re- godkjenning av nelliktinktur av Syzygium aromaticum (L.) Merr. & L.M. Perry som sensorisk tilsetningsstoff (aromastoff) i fôr til alle dyr. Tinkturen var godkjent etter gammelt regelverk (direktiv 70/524/EEC) og er nå godkjent etter nytt regelverk (forord. (EU) 1831/2003). Tinkturen inneholder små mengder methyleugenol og eugenol, stoffer med genotoksiske og kreftfremkallende egenskaper, det er satt spesifikasjoner for størsteinnhold av disse i tinkturen, (methyleugenol ≤ 0,00022%, estragol: ≤ 0,00009%). Det er lagt til en bestemmelse om at bruk av nelliktinktur med andre botaniske tilsetningsstoffer er tillatt forutsatt at mengden methyleugenol og estragol i fôrmidler og fôrblandinger er lavere enn størsteinnholdet som er satt ved bruk av ett tilsetningsstoff. EFSA konkluderte at bruken av nellik tinktur er svært usannsynlig å være av bekymring for hest med et størsteinnhold på 200 mg/kg og for alle andre dyr med et størsteinnhold på 50 mg/kg. EFSA konkluderte at tilsetningsstoffet er trygt for forbrukere og miljø. Tilsetningsstoffet anses som irriterende for hud, øyne, slimhinner og luftveier for de som arbeider med nellik tinktur, så verneutstyr bør brukes for å minimere eksponering. Nellik er et kjent aromastoff i mat, derfor er det ikke nødvendig å demonstrere effekt.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.