Godkjenning av visse tilsetningsstoff til fôr til avvente smågriser
Norsk forskrift kunngjort 8.5.2012
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 11.4.2012)
Sammendrag av innhold
Rettsakten omhandler godkjenning av et nytt enzympreparat til bruk i fôr til avvent smågris. Preparatet er klassifisert i kategorien Zootkniske tlsetningsstoffer, den funksjonelle gruppen Fordøyelsesfremmende stoffer og har identifikasjonsnr. 4a14. Søknaden om godkjenning er vurdert av European Food Safety Authority (EFSA) som finner enzympreparatet trygt for folkehelse, dyrehelse og miljøet, og at det har potensial til å øke tilvekst og fôrutnyttelse hos avvent smågris. Det er satt grenser for minste innhold av de tre enzymene som inngår på hhv. endo-1,4-beta-xylanase 2 140 XU/kg fôr, endo-1,3(4)-beta-glukanase 1 230 BGU/kg og polygalakturonase 46 PGLU/ kg, der de ulike måleenhetene er uttrykk for enzymaktivteten. Preparatet skal brukes i fôr til smågris inntil ca 35 kg levendevekt, når fôrblandingen har høgt innhold av ikke-stivelsespolysakkarider.
Godkjenningen er gitt i samsvar med vedtak i den faste komité for næringsmiddelkjeden og dyrehelsen, seksjon fôrvarer. Den har varighet til 20. juni 2021.
Merknader
Rettsakten medfører endring i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer (fôrtilsetningsstoff-forskriften).
Økonomiske og administrative konsekvenser
Det ventes ikke at rettsakten får konsekvenser for Mattilsynets tilsynsaktivitet. Fôrindustrien og smågrisprodusentene vil få tilgang til et nytt tilsetningsstoff, med hensikt å forbedre produksjonen hos smågrisene, og som derfor kan være interessant å ta i bruk.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matproduksjon, der Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Helse– og omsorgsdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet finner rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.