Godkjenning av visse typer fôrtilsetning til oppfôringshøns
Norsk forskrift kunngjort 21.12.2012
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 31.1.2013)
Sammendrag av innhold
Rettsakten omhandler godkjenning av et nytt enzympreparat, som består av to enzymer i blanding. Ett av enzymene er produsert ved hjelp av en genmodifisert mikroorganisme. Preparatet er klassifisert i kategorien Zootekniske tilsetningsstoffer og den funksjonelle gruppen Fordøyelsesfremmende stoffer, og det søkes bare godkjent til bruk i slaktekyllingfôr. Preparatet er vurdert av European Food Safety Authority (EFSA), som finner det trygt både for folkehelse, dyrehelse og miljøet. Det viser seg å ha effekt ved å kunne øke tilvekst og sluttvekt hos slaktekyllinger. Det er angitt analysemetode for preparatet. Videre er det fastsatt grense for minste tillatte innhold av de to enzymene i fullfôr, for at det skal ha ønsket effekt. Den er 50 U/kg fôr for alfa-galaktosidase og 285 U/kg for endo-1,4-beta-glukanase, der U er måleenhet for enzymaktivitet. Det er også gitt anbefaling om største innhold av de to enzymene på hhv. 100 U/kg og 570 U/kg fôr.
Godkjenningen er gitt i samsvar med vedtak i den faste komité for næringsmiddelkjeden og dyrehelse, seksjon fôrvarer, og den har varighet til 9. april 2022.
Det følger ingen rapporteringsforpliktelser til EFTAs overvåkningsorgan (ESA) av rettsakten.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten krever endring i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser:
Rettsakten får ingen konsekvenser for Mattilsynets tilsynsaktivitet, da mange andre enzympreparater til samme formål er godkjent. Fôrindustrien får tilgang til et nytt enzympreparat til bruk i slaktekyllingfôr. Om de ønsker å ta det i bruk til erstatning for andre tilsvarende vil være et praktisk og økonomiske spørsmål for hver enkelt virksomhet. Da preparatet bare kan benyttes i slaktekyllingfôr, vil en ikke ha noen "flerbruksfordeler" med preparatet.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matproduksjon der Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU og er innlemmet i EØS-avtalen.