Godkjenning av vitamin B6 som tilsetningsstoff til dyrefôr
Progresjon
Norsk forskrift kunngjort 8.5.2012
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 11.4.2012)
Sammendrag av innhold
Rettsakten omhandler regodkjenning av vitamin B6 som fôrtilsetningsstoff til alle dyrearter. Preparatet var tidligere godkjent etter direktiv 70/524/EØF, det gamle fôrtilsetningsstoff-regelverket, og er nå søkt regodkjent etter forordning (EF) nr. 1831/2003, det nye fôrtilsetningsstoff-regelverket. Vitamin B6 er klassifisert i kategorien Tilsetningsstoffer med ernæringsmessige egenskaper, den funksjonelle gruppen vitaminer, provitaminer og kjemisk veldefinerte stoffer med samme effekt og har identifikasjonsnr. 3a831.Vitamin B6/pyridoksin hydroklorid er vurdert av European Food Safety Authority (EFSA) som finner bruken av det trygt for folkehelse, dyrehelse og miljøet. Det stilles krav om en renhet på minst 98,5% av det aktive stoffet pyridoksin hydroklorid. Preparatet er også godkjent for å tilsettes i drikkevann. Siden vitamin B6 har vært godkjent før, og preparatet er uendret, er det gitt en overgangsperiode der det er tillatt å omsette og bruke preparatet og premiks der det inngår, merket etter de tidligere bestemmelsene, slik at lagervare blir brukt opp. Godkjenningen er gitt i samsvar med vedtak i den faste komité for næringsmiddelkjeden og dyrehelsen, seksjon fôrvarer. Den har varighet til 15. juni 2021.
Merknader
Rettsakten krever endring i forskrift 12. april 2005 nr. 319 om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer (fôrtilsetningsstoff-forskriften).
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten ventes ikke å ha administrative eller økonomiske konsekvenser. Preparatet er allerede i bruk i Norge.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matproduksjon, der Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Helse– og omsorgsdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet finner rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.