Grenseverdier for erukasyre i oljer og fett: oppheving
Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2015/2284 av 25. november 2015 om oppheving av rådsdirektiv 76/621/EØF om fastsettelse av grenseverdi for erukasyre i oljer og fett og rådsforordning (EF) nr. 320/2006 som etablerer en midlertidig ordning for restrukturering av sukkerindustrien
Regulation (EU) 2015/2284 of the European Parliament and of the Council of 25 November 2015 repealing Council Directive 76/621/EEC relating to the fixing of the maximum level of erucic acid in oils and fats and Council Regulation (EC) No 320/2006 establishing a temporary scheme for the restructuring of the sugar industry
EØS-komitebeslutning 2.12.2016 om innlemmelse i EØS-avtalen
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 29.2.2016)
Sammendrag av innhold
Dette gjelder en forordningen som opphever eldre Parlaments - og Rådsdirektiv/forordninger som ikke lenger gjelder i EU. Det er direktiv 76/621/EEC om fastsettelse av grenseverdi for erukasyre i oljer og fett, og forordning (EC) nr. 320/2006 som etablerer en midlertidig ordning for restrukturering av sukkerindustrien, som oppheves. Sistnevnte forordning er ikke inntatt i EØS-avtalen.
Bestemmelsene om grenseverdier for erukasyre i oljer og fett finner vi nå i forordning (EU) nr. 1881/2006 jf. endringsforordning (EU) nr. 696/2014.
Merknader
Rettslige konsekvenser
EUs opphevelsesforordning vil ikke bli gjennomført i norsk rett.
Direktiv 76/621/EEC er gjennomført i norsk rett ved forskrift 21. desember 1993 nr. 1383 om øvre grense for innhold av erukasyre i olje og fett. m.v. Forskriften er fastsatt av Helse- og omsorgsdepartementet og vil bli opphevet av departementet uavhengig EUs opphevelsesforordning.
De nye bestemmelsene om grenseverdier for erukasyre i oljer og fett jf. endringsforordning (EU) nr. 696/2014 er gjennomført i norsk rett ved forskrift 23. mars 2015 nr. 208 om endring av forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Opphevelsesforordningen har ingen økonomiske eller administrative konsekvenser.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert i Spesialutvalget for matområdet, der Landbruks- og matdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Finansdepartementet, Klima- og miljødepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Rådsforordning (EC) Nr 320/2006 er ikke inntatt i EØS-avtalen. Opphevelsesforordningen antas derfor ikke å ha EØS-relevans med hensyn til det som angår forordning (EC) nr. 320/2006.
Når det gjelder direktiv 76/621/EØF, er dette inntatt i EØS-avtalen, jfr. vedlegg II kap. XII nr. 12, og direktivet er gjennomført i norsk rett ved forskrift 21. desember 1993 nr. 1383 om øvre grense for innhold av erukasyre i olje og fett. m.v. I den grad opphevelsesforordningen må inntas i EØS-avtalen for at direktiv 76/621/EØS ikke lenger skal inngå i avtalen, er den EØS-relevant. Opphevelsesforordningen vil imidlertid ikke bli implementert i norsk rett. Den norske forskriften som gjennomfører det gamle Parlaments - og rådsdirektivet var fastsatt av Helse- og omsorgsdepartementet og vil bli opphevet av departementet uavhengig EUs opphevelsesforordning.
Status
Rettsakten er under vurdering i EØS/EFTA-statene.
Sammendrag av innhold
Dette gjelder en forordningen som opphever eldre Parlaments - og Rådsdirektiv/forordninger som ikke lenger gjelder i EU. Det er direktiv 76/621/EEC om fastsettelse av grenseverdi for erukasyre i oljer og fett, og forordning (EC) nr. 320/2006 som etablerer en midlertidig ordning for restrukturering av sukkerindustrien, som oppheves. Sistnevnte forordning er ikke inntatt i EØS-avtalen.
Bestemmelsene om grenseverdier for erukasyre i oljer og fett finner vi nå i forordning (EU) nr. 1881/2006 jf. endringsforordning (EU) nr. 696/2014.
Merknader
Rettslige konsekvenser
EUs opphevelsesforordning vil ikke bli gjennomført i norsk rett.
Direktiv 76/621/EEC er gjennomført i norsk rett ved forskrift 21. desember 1993 nr. 1383 om øvre grense for innhold av erukasyre i olje og fett. m.v. Forskriften er fastsatt av Helse- og omsorgsdepartementet og vil bli opphevet av departementet uavhengig EUs opphevelsesforordning.
De nye bestemmelsene om grenseverdier for erukasyre i oljer og fett jf. endringsforordning (EU) nr. 696/2014 er gjennomført i norsk rett ved forskrift 23. mars 2015 nr. 208 om endring av forskrift om visse forurensende stoffer i næringsmidler.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Opphevelsesforordningen har ingen økonomiske eller administrative konsekvenser.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert i Spesialutvalget for matområdet, der Landbruks- og matdepartementet, Nærings- og fiskeridepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet, Finansdepartementet, Klima- og miljødepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Rådsforordning (EC) Nr 320/2006 er ikke inntatt i EØS-avtalen. Opphevelsesforordningen antas derfor ikke å ha EØS-relevans med hensyn til det som angår forordning (EC) nr. 320/2006.
Når det gjelder direktiv 76/621/EØF, er dette inntatt i EØS-avtalen, jfr. vedlegg II kap. XII nr. 12, og direktivet er gjennomført i norsk rett ved forskrift 21. desember 1993 nr. 1383 om øvre grense for innhold av erukasyre i olje og fett. m.v. I den grad opphevelsesforordningen må inntas i EØS-avtalen for at direktiv 76/621/EØS ikke lenger skal inngå i avtalen, er den EØS-relevant. Opphevelsesforordningen vil imidlertid ikke bli implementert i norsk rett. Den norske forskriften som gjennomfører det gamle Parlaments - og rådsdirektivet var fastsatt av Helse- og omsorgsdepartementet og vil bli opphevet av departementet uavhengig EUs opphevelsesforordning.
Status
Rettsakten er under vurdering i EØS/EFTA-statene.