Kommisjonsforordning (EU) 2023/1510 av 20. juli 2023 om endring av forordning (EU) 2023/915 med hensyn til grenseverdier for kadmium i tigernøtter og visse dyrkede sopp
Grenseverdier for forurensende stoffer i næringsmidler: endringsbestemmelser om kadmium i tigernøtter og visse kultiverte sopp
EØS-notat offentliggjort 7.11.2023
Tidligere
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 21.7.2023
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 19.11.2024)
Sammendrag av innhold
Kommisjonsforordning (EU) 2023/915 fastsetter grenseverdier for visse forurensende stoffer (kontaminanter) i næringsmidler. Endringsforordning (EU) 2023/1510 endrer grenseverdien for kadmium i tigernøtter og enkelte dyrkede sopparter.
Kadmium har toksiske effekter på nyrene. EUs mattrygghetsorgan (EFSA) satte i 2009 tolerabelt ukentlig inntak (tålegrense) til 2,5 μg/kg kroppsvekt. EFSA konkluderte videre med at den gjennomsnittlige eksponeringen for voksne i EU er nær, eller litt over, tålegrensen. EFSA konkluderte også med at undergrupper som vegetarianere, barn, røykere og mennesker som bor i sterkt forurensede områder, kan ha et inntak opp til to ganger tålegrensen. Av den grunn konkluderte EFSA med at eksponeringen for kadmium på befolkningsnivå må reduseres. I tillegg publiserte EFSA en vitenskapelig rapport i 2012 der de bekreftet at barn og voksne med en eksponering på 95-persentilen kunne overskride tålegrensen. Europakommisjonen fulgte opp EFSAs konklusjon ved å fastsette nye grenseverdier for kadmium i barnemat og sjokolade- og kakaoprodukter i 2014. En reduksjon av eksisterende grenseverdier for kadmium i f.eks. frukt og grønnsaker var ikke hensiktsmessig på det tidspunktet. Derfor vedtok Europakommisjonen en anbefaling (kommisjonsanbefaling (EU) 2014/193/EU) som oppfordret medlemsstatene til å sikre at tilgjengelige kadmiumreduserende tiltak tas i bruk, samt samle og rapportere inn ytterligere forekomstdata om kadmiumnivåer i næringsmidler. En gjennomgang av nye forekomstdata fra medlemsstatene viste at det for enkelte næringsmiddelkategorier var mulig å senke dagens grenseverdier. I endringsforordning (EU) 2021/1323 ble grenseverdiene for kadmium derfor senket i flere typer frukt og grønnsaker.
I etterkant har det kommet flere forekomstdata for kadmium i tigernøtter og i enkelte dyrkede sopparter som ikke konsumeres i stor grad. Grenseverdien for kadmium i reddiker, som ved forordning (EU) 2021/1323 ble senket fra 0,10 til 0,020 mg/kg, gjelder også for tigernøtter. Denne grenseverdien ble senket på grunnlag av daværende tilgjengelige forekomstdata for de mest konsumerte artene innenfor kategorien reddiker (Raphanus sativus var. sativus). I mellomtiden har imidlertid nyere forekomstdata blitt tilgjengelig spesifikt for tigernøtter. Disse forekomstdataene viser at tigernøtter inneholder høyere konsentrasjoner av kadmium enn andre reddiker. Det har derfor blitt klart at grenseverdien fastsatt for kadmium i tigernøtter ikke er i tråd med "As Low as Reasonable Achievable" (ALARA)-prinsippet. I lys av det lave konsumet av tigernøtter er deres bidrag til forbrukernes eksponering for kadmium dessuten begrenset.
Ved forordning (EU) 2021/1323 ble grenseverdiene for dyrket sopp senket fra 0,20 mg/kg for sjampinjong (Agaricus bisporus), shiitake (Lentinula edodes) og blågrå østerssopp (Pleurotus ostreatus) og fra 1,0 mg/kg for andre dyrkede sopp til henholdsvis 0,15 mg/kg for shiitake og blågrå østerssopp og 0,050 mg/kg for alle andre dyrkede sopparter, inkludert sjampinjong. Grenseverdiene for andre dyrkede soppartene enn shiitake og blågrå østerssopp ble senket på grunnlag av daværende tilgjengelige forekomstdata for de mest konsumerte artene av denne varegruppen (sjampinjong). I etterkant har imidlertid nyere forekomstdata blitt tilgjengelig for noen spesifikke arter av dyrket sopp som er mindre konsumert og som viser høyere innhold av kadmium. Derfor har det blitt klart at grenseverdien for kadmium i andre dyrkede sopp enn sjampinjong, shiitake og blågrå østerssopp ikke er i tråd med "ALARA"-prinsippet. Siden sjampinjong, shiitake og blågrå østerssopp representerer hovedbrøken av det totale konsumet i EU, er de andre dyrkede soppenes bidrag til kadmiumeksponering hos forbrukere begrenset.
For å ta hensyn til "ALARA"-prinsippet og unngå at en uforholdsmessig stor andel manglende overholdelse for tigernøtter og andre dyrkede sopparte enn sjampinjong, shiitake og blågrå østerssopp, samtidig som en høy grad av mattrygghet opprettholdes, økes grenseverdiene for kadmium i disse artene.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Endringsforordning (EU) 2023/1510 om grenseverdier for kadmium i tigernøtter og visse dyrkede sopparter endrer forordning (EU) 2023/915, som foreløpig ikke er gjennomført i forskrift 3. juli 2015 nr. 870 om visse forurensende stoffer i næringsmidler. Endringsforordningen vil gjennomføres i form av en endringsforskrift til forskriften om visse forurensende stoffer i næringsmidler, når forordning (EU) 2023/915 er gjennomført.
Økonomiske og administrative konsekvenser
De foreslåtte grenseverdiene vurderes ikke å innebære vesentlige administrative eller økonomiske konsekvenser for næringsutøvere eller myndigheter ut over generelle forpliktelser til farevurdering, overvåkning, analyser og kontroll basert på risiko for overskridelser.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.