Grenseverdier for okratoksin i matvarer
Kommisjonsforordning (EU) nr. 105/2010 av 5. februar 2010 om endring av forordning (EF) nr. 1881/2006 om fastsettelse av grenseverdier for visse forurensende stoffer i næringsmidler med hensyn til okratoksin A
Commission Regulation (EU) No 105/2010 of 5 February 2010 amending Regulation (EC) No 1881/2006 setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs as regards ochratoxin A
Norsk forskrift kunngjort 9.7.2010
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 2.9.2010)
Sammendrag av innhold
Rettsakten setter grenseverdier for okratoksin A i følgende krydder; Chilipepper, chilipulver, cayennepulver, paprikapulver, pepper, muskat, ingefær, gurkemeie og lakris. Soppgiften Okratoksin A (OTA) er regulert i mange matvarer, men krydder har tidligere ikke vært omfattet. En EFSA vurdering har påpekt viktigheten av å ha grenseverdier for å sile ut høyt kontaminerte varer. Man har også funnet høye verdier av OTA i krydder og lakris. Besøk hos land som eksporterer krydder til EU har også vist at det er lite/manglende kontroll med de varer som eksporteres.
Merknader
Regelverket på fremmedstoffer skal være "strengt, men oppnåelig". For å gi aktørene mulighet til å tilpasse seg det nye regelverket, men samtidig stimulere til god landbrukspraksis, har man satt en to-trinns grenseverdi for krydder. Det er satt en grenseverdi 30 µg/kg, som blir endret til 15 µg/kg 1. juli 2012. Tidligere diskusjoner har gått på om man skal ha et forbehold på den lave grenseverdien, men Kommisjonen var her tydelige og sa at den skulle bli stående. For lakris er det satt grenseverdier for lakrisrot og lakrisekstrakt, disse har kun fått en grenseverdi.
Mattilsynet ønsker å stimulere til god landbrukspraksis, og har støttet halveringen av grenseverdien fra juli 2012.
I motsetning til f.eks. beskyttelsesvedtaket på aflatoksin (forordning (EF) nr. 1152/2009), hvor importør må dokumentere analyser av partiet, er det ikke noe slikt krav her. Man må likevel anta noe økt etterspørsel etter dokumentasjon og dermed økte analyseutgifter for importører, tilsvarende også for tilsynsmyndigheten om stikkprøver skal tas ved tilsyn. En analyse av OTA koster ca kr. 1700,-.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten vurdert av Spesialutvalget for næringsmidler på skriftlig prosedyre, der Helse- og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget finner rettsakten relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet finner rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.
Sammendrag av innhold
Rettsakten setter grenseverdier for okratoksin A i følgende krydder; Chilipepper, chilipulver, cayennepulver, paprikapulver, pepper, muskat, ingefær, gurkemeie og lakris. Soppgiften Okratoksin A (OTA) er regulert i mange matvarer, men krydder har tidligere ikke vært omfattet. En EFSA vurdering har påpekt viktigheten av å ha grenseverdier for å sile ut høyt kontaminerte varer. Man har også funnet høye verdier av OTA i krydder og lakris. Besøk hos land som eksporterer krydder til EU har også vist at det er lite/manglende kontroll med de varer som eksporteres.
Merknader
Regelverket på fremmedstoffer skal være "strengt, men oppnåelig". For å gi aktørene mulighet til å tilpasse seg det nye regelverket, men samtidig stimulere til god landbrukspraksis, har man satt en to-trinns grenseverdi for krydder. Det er satt en grenseverdi 30 µg/kg, som blir endret til 15 µg/kg 1. juli 2012. Tidligere diskusjoner har gått på om man skal ha et forbehold på den lave grenseverdien, men Kommisjonen var her tydelige og sa at den skulle bli stående. For lakris er det satt grenseverdier for lakrisrot og lakrisekstrakt, disse har kun fått en grenseverdi.
Mattilsynet ønsker å stimulere til god landbrukspraksis, og har støttet halveringen av grenseverdien fra juli 2012.
I motsetning til f.eks. beskyttelsesvedtaket på aflatoksin (forordning (EF) nr. 1152/2009), hvor importør må dokumentere analyser av partiet, er det ikke noe slikt krav her. Man må likevel anta noe økt etterspørsel etter dokumentasjon og dermed økte analyseutgifter for importører, tilsvarende også for tilsynsmyndigheten om stikkprøver skal tas ved tilsyn. En analyse av OTA koster ca kr. 1700,-.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten vurdert av Spesialutvalget for næringsmidler på skriftlig prosedyre, der Helse- og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget finner rettsakten relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet finner rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.