Grenseverdier for restkonsentrasjoner av farmakologisk virksomme stoffer i animalske næringsmidler: gjennomføringsbestemmelser om risikovurdering og -håndtering
Norsk forskrift kunngjort 11.12.2018
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 6.2.2019)
Sammendrag av innhold
Forordning (EF) Nr 470/2009 er en forordning som er implementert i sin helthet i "Forskrift om grenseverdier for legemiddelrester i næringsmidler fra dyr, §2" (FOR-2012-05-30-512). Denne forordningen sier at, med unntak av der man bruker prosedyrer fra Codex Alimentarius, så skal alle farmakologisk aktive substanser, tenkt for bruk i EU til veterinære legemidler for matproduserende dyr, vurderes av European Medicines Agency (EMA). Denne vurderingen skal gi eventuelle grenseverdier, og inneholde en vitenskaplig risikovurdering og gi anbefaling om risikohåndtering. Forordning (EF) Nr. 470/2009 gir også kommisjonen rett til å gi virkemidler for å etablering av prinsipper for metoder for risikovurdering og anbefalinger for risikohåndtering når det skal vurderes grenseverdier for farmakologisk aktive substanser.
Denne foreslåtte forordningen inneholder en formalisering av kriteriene som EMA skal bruke når de skal risikovurdere og gi anbefalinger om risikohåndtering av legemidler til dyr (jf kommisjonens rett til å gi slike føringer i forordning (EF) nr. 490/2009). Den sier noe om hvilke kriterier som skal legges til grunn når EMA skal sette en MRL (Maximum Residue Level) for hvor mye rester av et legemiddel som er tillatt i et næringsmiddel for et legemiddel til matproduserende dyr. Disse kriteriene som legges til grunn har som mål å sikre en høy grad av beskyttelse for folkehelsen. Samtidig skal de sørge for at folkehelse, dyrehelse og god dyrevelferd ikke blir negativt påvirket ved at det ikke finnes tilgjenglige veterinære legemidler.
Vedlegg 1 i forskriften inneholder kriterier for risikovurdering og vedlegg 2 inneholder kriterier for anbefaling av risikohånddtering.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om grenseverdier for legemiddelrester i næringsmidler fra dyr.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.