Grenseverdier for visse forurensende stoffer i næringsmidler
EØS-notat offentliggjort 13.9.2023
Tidligere
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 5.5.2023
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 29.9.2023)
Sammendrag av innhold
Forordning (EU) 2023/915 erstatter forordning (EF) nr. 1881/2006 som fastsetter grenseverdier for visse forurensende stoffer i næringsmidler. Forordning (EF) nr. 1881/2006 har blitt endret mange ganger siden den ble fastsatt i 2006. Endringene har medført mange fotnoter og dette påvirker leservennligheten. I forordning (EU) 2023/915 er informasjonen i de fleste fotnotene tatt inn som en del av selve tabellen i vedlegg I, og informasjonen er nå å finne i en egen kolonne. Det øker leservennligheten ved at viktig informasjon tilhørende de ulike grenseverdiene er lett gjenfinnbart.
Det er også foretatt en gjennomgang av ordlyden for å oppdatere, rydde og tydeliggjøre innholdet i forordningen. En del begreper er for eksempel nærmere definert. Både fortalepunkter, hovedartikler og vedlegget er gjennomgått, uten at hovedprinsippene er endret. Forordning (EU) 2023/915 innebærer for eksempel ingen nye grenseverdier.
Det er etablert en tilpasningstekst til forordning EF) nr. 1881/2006 artikkel 1 om grenseverdiene for forurensende stoffer som lyder: «Med henblikk på grenseverdiene for dioksiner og dioksinliknende PCB i marine oljer, kan Island og Norge opprettholde en grenseverdi på 5 pg/g fett for summen av dioksiner, furaner og dioksinliknende PCB (WHO-PCDD/F-PCB-TEQ).» Dette medførte en videreføring av den strengere grenseverdien som allerede gjaldt i Norge da forordning EF) nr. 1881/2006 ble innlemmet i EØS-avtalen. Siden 2006 har EUs Mattrygghetsorgan, EFSA, også senket tålegrensen for disse stoffene betraktelig. Bestemmelsene i forordning EF) nr. 1881/2006 artikkel 1 er videreført i forordning (EU) 2023/915 artikkel 2.
Forordning (EU) 2023/915 artikkel 7 nr. 3 viderefører unntaksbestemmelsene fra grenseverdiene for PAH i visse produkter av røykt kjøtt og røykte kjøttprodukter som produseres i nærmere angitte medlemsland. Forordning (EF) nr. 1881/2006 artikkel 7 nr. 6 gir unntak fra grenseverdiene for PAH for disse produktene, slik at de høyere grenseverdier som gjaldt før 1. september 2014, fortsatt vil gjelde. Det er etablert en tilpasningstekst til forordningen artikkel 7 slik at følgende er tilføyd i listen i artikkel 7 nr. 6 over unntak fra grenseverdien for tradisjonelt røykt kjøtt og tradisjonelt røykte kjøttprodukter: «Norge: tradisjonelt eldhusrøykt pinnekjøtt».
Merknader
Rettslige konsekvenser
Gjennomføring av rettsakten i norsk rett medfører behov for endringer i forskrift 3. juli 2015 nr. 870 om visse forurensende stoffer i næringsmidler. Forordning (EU) 2023/915 erstatter forordning (EF) nr. 1881/2006 i forskriftens paragraf 3.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Forordning (EU) 2023/915 innebærer ingen nye grenseverdier og vurderes ikke å innebære vesentlige administrative eller økonomsiek konsekvenser for næringsutøvere eller myndigheter.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Innholder informasjon unntatt offentlighet, jf. offl. § 13
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.