Import fra Kina av varmebehandlede fjærkrekjøttprodukter
EØS (nytt) publisert 5.11.2008
Bakgrunn
Red. anm.: Innlemmet i EØS-avtalen ved forenklet hasteprosedyre (uten EØS-komitevedtak)
Bakgrunn (fra EØS-notatet)
Sammendrag av innhold
Rettsakten endrer vedtak 2007/777/EF, ved at kravet om at eksport fra Kina av kjøttprodukter fremstilt av fjørfekjøtt kun kan skje når produktet er hermetisert med en F0 verdi større enn 3 oppheves for provinsen Shandong. Etter gjentatte inspeksjoner av kommisjonen anses Shandongprovinsen godt strukturert med hensyn til overvåkning av helsesituasjonen hos fjørfe; i særdeleshet med hensyn til aviær influensa og Newcastle disease. Kommisjonen kan derfor godkjenne at kjøttprodukter fra Shandongprovinsen kan eksporteres til EØS-området etter varmebehandling med oppnådd kjernetemperatur på 70 0C.
Merknader
Rettsakten krever endring av og er gjennomført i:
"Forskrift 3. juli 2008 nr. 785 om import av ferskt kjøtt og kjøttprodukter av fjørfe, struts og fuglevilt, konsumegg og eggprodukter fra tredjestater".
Landbruks- og matdepartementet har innvilget unntak fra høring av en endringsforskrift til forskrift 3. juli 2008 nr. 785 for å implementere vedtak 2008/638/EF, da vedtak 2008/638/EF innføres ved forenklet prosedyre samt at en hurtig endring av tredjestatslisten er nødvendig for å kunne implementere vedtak 2008/640/EF. Sistnevnte vedtak er lemping av et beskyttelsestiltak, nemlig "forskrift 13. februar 2004 nr. 368 om særskilte beskyttelsestiltak ved innførsel fra en rekke tredjeland i forbindelse med utbrudd av aviær influensa". Det kunne oppstå misforståelser hvis beskyttelsestiltaket ble ansett for å være lex spesialis ift "forskrift 3. juli 2008 nr. 785", noe som kunne gjøre at fjørfekjøtt fra andre områder av Kina kunne bli importert tross faren for dyre- og folkehelse.
Rettsakten vil ikke medføre merarbeid eller økonomiske konsekvenser for Mattilsynet. Det antas at det heller ikke for næringen vil medføre økonomiske merkostnader.
Rettsakten medfører ikke notifiseringsplikt til ESA.