Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2016/2340 av 14. desember 2016 om endring av forordning (EU) nr. 1286/2014 om nøkkelinformasjonsdokumenter om sammensatte og forsikringsbaserte investeringsprodukter med hensyn til dens anvendelsesdato
Informasjon om investeringsprodukter: endring av anvendelsesdato
Oppfyllelse av forfatningsrettslige krav meldt av Norge 14.8.2024. EØS-komiteens beslutning trer i kraft 1.10.2024
Tidligere
- EØS-komitebeslutning 30.4.2020 om innlemmelse i EØS-avtalen
- Lov- og samtykkeproposisjon fremmet av regjeringen 16.2.2024
- Norsk lov kunngjort 21.6.2024
- Forskrift om ikrafttredelse av norsk lov kunngjort 9.8.2024
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 25.3.2020)
Sammendrag av innhold
PRIIPs-forordningen stiller krav til et nøkkelinformasjonsdokument (KID) for sammensatte og forsikringsbaserte investeringsprodukter til forbruker. Forordningen gjelder bla livsforsikring med investeringsvalg. Formålet er å hjelpe investorene til å forstå og sammenlikne sammensatte investeringsprodukter, estimere totale kostnader ved investeringen, samt være oppmerksom på risiko-/avkastningsprofilen. Ikrafttredelsesdatoen i PRIIPs forordningen er satt til 1. januar 2017. Endringsforordningen utsetter tidspunktet for ikrafttredelse av PRIIPs-forordningen til 1 januar 2018. Hensikten var å gi de berørte parter mer tid til å oppfylle de nye kravene som følger av PRIPPs-forordningen og dens utfyllende forordninger.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Hovedrettsakten (PRIIPs-forordningen) er ennå ikke tatt inn i EØS avtalen. Et lovforslag som vil gjennomføre forordningen har vært på høring. Endringsforordning har ingen rettslige konsekvenser da denne bare utsetter ikrafttredelsesdatoen i EU til 1. januar 2018.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Reglene forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for myndigheter/foretak/forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av spesialutvalget for kapitalbevegelser og finansielle tjenester, der berørte departementer er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.