Delegert kommisjonsforordning (EU) 2024/397 av 20. oktober 2023 om utfylling av europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 575/2013 med hensyn til tekniske reguleringsstandarder for beregning av det stresscenariobaserte risikomålet
Kapitalkravsforordningen: utfyllende bestemmelser om beregning av stresscenariobasert risikomål
Norsk forskrift kunngjort 28.8.2024
Tidligere
- Utkast til delegert kommisjonsforordning sendt til Europaparlamentet og Rådet for klarering 20.10.2023
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 29.1.2024
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 18.3.2024
- EØS-komitebeslutning 26.4.2024 om innlemmelse i EØS-avtalen
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 12.3.2024)
Sammendrag av innhold
Kapitalkravsforordningen (CRR) artikkel 325bk angir beregningen av stresscenariobasert risikomål for ikke-modellerbare risikofaktorer, dvs. det tapet som påføres i alle posisjoner i eller utenfor handelsporteføljen som er utsatt for valutarisiko eller varerisiko i porteføljen som omfatter den ikke-modellerbare risikofaktoren, når et ekstremt scenario av framtidige sjokk anvendes på denne risikofaktoren. Bestemmelsen er relevant for foretak som benytter interne modeller ("Expected shortfall risk measure") for markedsrisiko. Kommisjonsforordningen gir utfyllende regler til beregningen av stresscenariobasert risikomål for ikke-modellerbare risikofaktorer som angitt i CRR artikkel 325bk nr. 3.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når forordningen er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i § 2 andre ledd i CRR/CRD-IV forskriften. (Inkorporasjon betyr at det i lov/forskrift tas inn en bestemmelse om at EU/EØS-forordningen gjelder som norsk lov/forskrift med de tilpasninger som følger av EØS-komitebeslutningen).
Økonomiske og administrative konsekvenser
Ingen betydelige konsekvenser da p.t. er ingen norske banker som har tillatelse til bruk av interne modeller for markedsrisiko.
Sakkyndige instansers merknader
Finanstilsynet har vurdert rettsakten som relevant og akseptabel.