Delegert kommisjonsforordning (EU) 2024/822 av 21. november 2023 om endring av vedlegg IV til europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 576/2013 med hensyn til gyldighetskrav til rabiesantistoff-titreringstester for hunder, katter og ildere
Kjæledyrforordningen 2013: endringsbestemmelser om rabiesantistoff-titrering for hunder, katter og ildere
Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 6.3.2024. EØS-notat offentliggjort 6.3.2024
Tidligere
- Utkast til delegert kommisjonsforordning sendt til Europaparlamentet og Rådet for klarering 21.11.2023
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 7.12.2023)
Sammendrag av innhold
Rettsakten retter opp en henvisning i kjæledyrforordning (EU) nr. 576/2013 vedlegg IV punkt 2 bokstav c, som gjelder hvilke laboratorier som kan utføre rabiesanitistoff titreringstester i forbindelse med at kjæledyr tas inn til EØS-området fra ikke-listeførte tredjeland. Kjæledyrforordningens vedlegg IV om gyldighetskrav til titrering av rabiesantistoffer viser til laboratorier som er godkjent i samsvar med et vedtak (vedtak 2000/258/EF) som ble opphevet av dyrehelseforordningen. Dyreimportforordning (EU) 2020/692 har krav til hvilke laboratorier som kan utføre slike tester ved kommersiell import av hunder, katter og ildere fra tredjeland. Krav til laboratoriene som kan utføre slike tester i kjæledyrforordningen rettes opp for å vise til krav i kontrollforordning (EU) 2017/625 artikkel 37, på tilsvarende måte som dyreimportforordning (EU) 2020/692.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i kjæledyrforskrift § 2.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet eller kjæledyreiere som flytter dyr til Norge fra tredjeland.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er under vurdering av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget er ikke ferdig med sin vurdering.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel med tilpasning. Utfordringen ligger i at Norge indirekte omtales som tredjeland i den foreslåtte endringen. Prinsipielt skal Norge ikke omtales som tredjeland på områder som dekkes av EØS-avtalen, da Norge skal ansees å være medlemsstat på disse områdene.
Innholder informasjon unntatt offentlighet, jf. offl. § 13
Status
Rettsakten ble vedtatt av EU-Kommisjonen 21.11.23. Europaparlamentet og Rådet har to måneder for å ev. protestere.