Kjemikalieforordningen (REACH): endringer til vedlegg XIV
Norsk forskrift kunngjort 19.12.2022
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 20.1.2023)
Sammendrag av innhold
Stoffene som er omfattet av autorisasjonsordningen i Reach-forordningen er alle identifisert som stoff som gir stor grunn til bekymring ("substances of very high concern", SVHC). De er videre nominert av kjemikaliebyrået Echa til å bli omfattet av autorisasjonsordningen etter behandling i medlemsstatskomiteen i Echa. Stoffene i dette forslaget til forordning ble oversendt fra Echa til Kommisjonen i Echas niende anbefalingen av stoffer til Reach vedlegg XIV. Fem av de 18 stoffene på den niende anbefalingen er tatt inn på Reach vedlegg XIV og dermed omfattet av autorisasjonsordningen. Stoffer som er omfattet av autorsasjonsordningen kan etter en utløpsdato ikke brukes lenger uten at en virksomhet har søkt om autorisasjon til å bruke stoffet til et spesifikt bruksområde. Søknadsfristen og utløpsdatoen er henholdsvis 1. november 2023 og 1. mai 2025 for alle de fem stoffene.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Hovedrettsakten, forordning (EF) nr. 1907/2006 om registrering, vurdering og godkjenning av samt begrensninger for kjemikalier (Reach), er innlemmet i EØS-avtalen og gjennomført i norsk rett ved REACH-forskriften. Gjennomføring av nye forordninger skjer ved endringer i denne forskriften. Dette gjelder også endringer i forordninger som tilhører Reach, som gebyrforordningen til Reach.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Endringen styrker eksisterende EU-regelverk og vil derved gi økt beskyttelse av helse og miljø. Den samlede innstrammingen av kjemikaliepolitikken i Europa forventes på lengre sikt å medføre en betydelig reduksjon i omfanget av skader som kan knyttes til kjemikaliebruk i Europa. De aller fleste norske bedrifter som produserer, omsetter eller benytter kjemikalier i sin produksjon opererer internasjonalt. Dersom disse bedriftene fortsatt ønsker å ha tilgang til det europeiske markedet, må de oppfylle kravene i det nye EU-regelverket, uavhengig av om reglene gjennomføres i Norge eller ikke. Selve gjennomføringen i norsk regelverk vil derfor ikke medføre administrative eller økonomiske konsekvenser utover endringene som allerede følger av EUs nye regelverk.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten omfattes av hurtigprosedyren. Dokumenter om endringer i Reach-forordningen legges ut på hjemmesiden til Miljødirektoratet. Norge deltar aktivt i arbeidet i EU knyttet til regelverket, blant annet i komiteer og ekspertgrupper i EU-kommisjonen og kjemikaliebyrået Echa.
Vurdering
Forordningen er EØS-relevant og akseptabel.
Status
Forordningen er fastsatt og publisert i Official Journal. Den er også gjennomført i Norge.