(Utkast) Kommisjonsforordning (EU) .../... om endring av vedlegg XVII til europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1907/2006 med hensyn til N,N-dimetylacetamid (DMAC) og 1-etylpyrrolidin-2-on (NEP)
Kjemikalieforordningen REACH: endringsbestemmelser om DMAC og NEP
EØS-notat offentliggjort 5.12.2024
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning sendt til Europaparlamentet og Rådet for klarering og publisert i EUs komitologiregister 15.11.2024
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 4.12.2024)
Sammendrag av innhold
DMAC og NEP er aprotiske løsemidler med reproduksjonstoksiske egenskaper.
Restriksjonen for de to stoffene N,N-dimetylacetamid (DMAC) og 1-etylpyrrolidin-2-on (NEP) i kjemikalieregelverket Reach skal forhindre at arbeidstakere blir skadet ved eksponering. DMAC og NEP skal ikke bringes i omsetning som rene stoff, eller når disse inngår i en blanding i en konsentrasjon på 0,3% eller mer, med mindre fastsatte vilkår er oppfylt. Det fastsettes grenser for eksponeringsverdier (DNEL-verdier), og disse skal oppgis i relevant kjemikalierapport og sikkerhetsdatabladet. Denne informasjonen skal brukes når det foretas en risikovurdering i forbindelse med bruk av disse stoffene. Ved eksponering over de fastsatte DNEL-verdiene, vil det være risiko for helseskadelig eksponering. Fremstillere, importører og etterfølgende brukere skal gjennomføre relevante risikostyringstiltak og sørger for sikre driftsforhold, dette for å forhindre helseskadelig eksponering.
For DMAC foreslås DNEL-verdien for eksponering av arbeidstakere til 13 mg/m3 for langtidseksponering ved innånding og 1,8 mg/kg kroppsvekt/dag for langtids dermal eksponering. Tilsvarende verdier for NEP foreslås satt til 4,0 mg/m3 ved langtidseksponering ved innånding og 2,4 mg/kg kroppsvekt/dag for langtids dermal eksponering. For DMAC foreslås det unntak for stoff i produksjon av menneskeskapte fiber.
Det foreslås at postene trer i kraft 18 måneder etter rettsaktens ikrafttreden.
Bruksområder
Begge stoffene benyttes som løsemidler i produksjon på ulike områder, inkludert landbrukskjemikalier, farmasøytiske produkter, finkjemikalier og til bruk i laboratorier. DMAC brukes i tillegg også som løsemiddel i overflatebehandling og er mye brukt i produksjon av syntetisk fibre, samt i produksjon av polyamid-imid (PAI) og for emaljer (lakk) til elektrisk ledningsisolasjon. NEP brukes i tillegg til formulering i rengjøringsmidler, i oljefeltsboring og produksjonsprosesser, i funksjonelle væsker, i polymerbehandling, i vannbehandling samt ved veg- og bygningsarbeider.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Hovedrettsakten, forordning (EF) nr. 1907/2006 om registrering, vurdering og godkjenning av samt begrensninger for kjemikalier (REACH), er innlemmet i EØS-avtalen og gjennomført i norsk rett ved REACH-forskriften. Gjennomføring av nye forordninger skjer ved endringer i denne forskriften.
I henhold til EØS-avtalen artikkel 7 bokstav a skal en EØS-relevant forordning gjøres til en del av den interne rettsorden "som sådan". En slik gjennomføring bør som hovedregel skje ved inkorporasjon, da dette sikrer rettsenhet.
En endringsforordning vil medfører behov for endringer i norsk regelverk og bør innarbeides i gjeldende norsk forskrift på området. Hovedrettsakten, REACH-regelverket, er fullharmonisert, og gjennomføring av nye forordninger skjer ved endringer i denne forskriften.
DMAC er fra 2024 inkludert i forskrift om grenseverdier med en verdi på 36 mg/m3 for langtidseksponering ved innånding og korttidsverdi på 72 mg/m3. Denne endringen ble gjennomført via endring med fjerde endringsdirektiv til CMRD, og må revideres etter at forordningen tas inn i REACH. Ny DMAC-verdi blir da inkludert i vedlegg 1 til forskrift om tiltaks- og grenseverdier, med fotnote som lenker til restriksjonsforordningen. Endringen antas å tre i kraft sommeren 2025. For NEP er det ikke fastsatt nasjonale grenseverdier, og stoffet reguleres av sin helhet i REACH-forskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Denne rettsakten innebærer og vil medføre nytte og kostnader.
Restriksjonen vil sikre at det settes grenser for tillatte eksponeringsverdier, dette for å sikre at arbeidstakere ikke utsettes for helsefarlige konsentrasjoner av de to stoffene. Eksponeringsverdien blir vesentlig lavere enn dagens grenser, noe som kan føre til kostnader for virksomheter som bruker stoffene.
Endringen styrker det eksisterende EU-regelverket og vil derved gi økt beskyttelse av helse og miljø. Den samlede innstrammingen av kjemikaliepolitikken i Europa forventes på lengre sikt å medføre en betydelig reduksjon i omfanget av skader knyttet til kjemikaliebruk i Europa.
De aller fleste norske bedrifter som fremstiller, omsetter eller benytter kjemikalier i sin produksjon, opererer også internasjonalt. Dersom disse bedriftene fortsatt ønsker tilgang til det europeiske markedet, må de oppfylle kravene i det nye EU-regelverket, uavhengig av om reglene gjennomføres i Norge eller ikke. Gjennomføringen i norsk regelverk vil derfor ikke medføre administrative eller økonomiske konsekvenser utover de endringene som allerede følger av EUs nye regelverk.
ECHA sin komité for risikovurdering (RAC) og den sosioøkonomiske komitéen (SEAC) har vurdert restriksjonsforslaget. RAC konkluderer med at der eksponeringen overstiger de foreslåtte verdiene, utgjør bruk av DMAC og NEP en risiko for arbeidstakeres helse. SEACs konklusjon er at restriksjonene er det mest hensiktsmessige tiltaket i EU/EØS-området for å regulere disse stoffene.
Sakkyndige instansers merknader
Arbeidstilsynet har ingen merknader til rettsakten.
Den foreslåtte rettsakten omfattes av hurtigprosedyren. Høring av endringer i REACH-forordningen gjennomføres etter at rettsakten er vedtatt i EU. Saken sendes av Arbeidstilsynet på norsk høring. Saken legges på nettsiden horing.no. Forslaget har vært på internasjonal høring i regi av kjemikaliebyrået Echa (15. mars 2023 tom 15. mai 2023), og norske aktører hadde anledning til å kommentere i den forbindelsen.
Vurdering
Rettsakten er til vurdering i EFTA-landene.
Andre opplysninger
Norge deltar aktivt i arbeidet i EUs regelverksarbeid, blant annet ved deltakelse i komitéer og ekspertgrupper i EU-kommisjonen og kjemikaliebyrået ECHA.
Innholder informasjon unntatt offentlighet, jf. offl. § 13
Status
Forordningen fikk flertall i REACH-komitemøtet i 22. oktober 2024, og er nå på tremåneders gjennomlesning i Europaparlamentet og EUs råd frem til 15. februar 2025.
ECHA hadde forslaget på offentlig høring i perioden 15. mars 2023 tom 15. mai 2023. Endelig Rac og Seac-opinion ble ferdigstilt, henholdsvis 13. mars 2023 og 9. juni 2023.
Kommisjonens forslag har fått flertall i REACH-komiteen, og er nå på tre måneders gjennomlesning i Europaparlamentet og Rådet til 15. februar. Restriksjonsforslaget er dermed enda ikke fastsatt i EU, og dermed heller ikke pt. blitt publisert i Official Journal.