Kommisjonens gjennomføringsbeslutning (EU) 2025/439 av 28. februar 2025 om opprettelse av en liste over stoffer for overvåking på området vannpolitikk i henhold til europaparlaments- og rådsdirektiv 2008/105/EF
Kjemisk tilstand under vanndirektivet: observasjonsliste for stoffer i vann (2025)
EØS-notat offentliggjort 19.3.2025
Tidligere
- Utkast til kommisjonsbeslutning godkjent av komite (representanter for medlemslandene) og publisert i EUs komitologiregister 23.1.2025
- Kommisjonsbeslutning publisert i EU-tidende 3.3.2025
Bakgrunn
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 18.3.2025)
Status
Kommisjonens gjennomføringsbeslutning 2025/439 ble vedtatt 28. februar 2025 og trådte i kraft i EU den 3. mars 2025.
Kommisjonens gjennomføringsbeslutning 2025/439 av 28. februar 2025 etablerer en observasjonsliste over stoffer som skal overvåkes i vann i EU med hjemmel i europaparlamentets- og rådsdirektiv 2008/105/EF (EQS-direktivet). Vanndirektivet (direktiv 2000/60/EF) er rammeverket for bærekraftig forvaltning av Europas overflatevann og grunnvannsforekomster, og EQS-direktivet er et utfyllende «datterdirektiv». Observasjonslisten (watch-list) har hjemmel i EQS-direktivet artikkel 8b. Vanndirektivet og EQS-direktivet er gjennomført i norsk rett i vannforskriften.
I observasjonslisten (watch list) skal det samles inn overvåkningsdata på stoffer i miljøet hvor det foreligger for lite kunnskap. Hensikten er å samle kunnskapsgrunnlag for risikovurdering av stoffer som potensielt utgjør en trussel for europeisk vannmiljø og dermed kan bli kandidater for revisjon av prioritetslisten under vanndirektivet, jf. vanndirektivet artikkel 16. Listen består dermed kun av stoffer som, basert på egenskaper eller bruk, kan utgjøre en risiko for europeisk vannmiljø, men hvor man ikke har tilstrekkelig overvåkningsdata om forekomst eller nivåer i miljøet til å gjøre en risikovurdering.
Stoffene på observasjonslisten velges ut blant de stoffene som potensielt kan utgjøre en risiko for vannmiljøet, men der overvåkningsdataene er utilstrekkelige for å konkludere på den reelle risikoen. På observasjonslisten vil det vurderes å ta med meget giftige stoffer som benyttes i mange medlemsland og slippes ut i vannmiljøet, og som ikke eller sjeldent overvåkes. Ved overvåkningen av stoffene på observasjonslisten bør det genereres data av høy kvalitet om stoffenes konsentrasjoner i vannmiljøet, og dataene skal kunne benyttes som grunnlag for å identifisere nye prioriterte stoffer, jfr. vanndirektivets artikkel 16.4.
Listen revideres hvert annet år. Er det tilstrekkelig data om et stoff, tas det av listen. Hvert stoff kan maksimalt stå på listen i fire år.
Observasjonslisten ble vedtatt første gang i 2015 og senere revidert i 2018, 2020, og 2022.
I denne revisjonen tas syv stoffer (og grupper av stoffer) av listen fra 2022. Fem stoffer videreføres og åtte stoffer legges til, slik at listen nå er på 12 stoffer/ stoffgrupper.
Følgende stoffer tas av listen:
- Legemidler: Sulfametoksazol og Trimetoprim (Antibiotika) Venlafaksin og dets metabolitt O-desmetylvenlafaksin (antideprisiva)
- Azol-forbindelser: ( klotrimazol, flukonazol, mikonazol, imazalil, ipkonazol, metkonazol, penkonazol, prokloraz, tebukonazol og tetrakonazol)
- Biocider: (famoksadon, dimoksystrobin, Azoxystrobin og Diflufenican)
Følgende stoffer beholdes på listen:
- Fipronil
- Clindamycin
- Ofloxacin
- Metformin og Guanylurea
- Solkremmidler (Butyl methoxydibenzoylmethane, Octocrylene, Benzophenone-3)
Og følgende stoffer legges til listen:
- Octisalate (2-ethylhexyl salicylate) (denne legges til gruppen av solkremmidler, som gir 12 stoffer/stoffgrupper totalt)
- N-1,3-Dimethylbutyl-N’-phenyl-p-phenylenediamine (6PPD) og 6PPD-quinone
- Abamectin
- Azole-forbindelser (ni nye stoffer)
- Etoxazole
- Fluoxetine
- Propranolol
- Oxytetracycline og Tetracycline
Hver medlemsstat skal velge minst én overvåkingsstasjon, pluss én stasjon hvis den har mer enn én million innbyggere, pluss antall stasjoner lik dens geografiske område i km² delt på 60 000 (avrundet til nærmeste heltall), pluss antall stasjoner lik dens befolkning delt på fem millioner (avrundet til nærmeste heltall). For Norges del vil dette utgjøre ni overvåkingstasjoner hvor observasjonslistestoffene skal overvåkes en gang pr år.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Kommisjonens gjennomføringsbeslutning er hjemlet i direktiv 2008/105/EU (EQS-direktivet) om miljøkvalitetskrav for prioriterte stoffer og visse andre stoffer. EQS-direktivet er innlemmet i EØS-avtalen og gjennomført i norsk rett. Norske myndigheter er forpliktet til å overvåke og rapportere stoffene på observasjonslisten i samsvar med artikkel 8b. Kommisjonens beslutning av forrige observasjonsliste (EU)2022/1307 av 22. juli 2022, er også innlemmet i EØS-avtalen og gjennomført i norsk rett.
Kommisjonens gjennomføringsbeslutning 2025/439 er EØS-relevant. Beslutningen vil erstatte (EU)2022/1307 av 22. juli 2022.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten antas ikke å få økonomiske og administrative konsekvenser av betydning utover det som ble utredet da vannforskriften ble vedtatt (15. desember 2006), og da Stortinget godkjente EØS-komiteens beslutning om inkludering av direktivet i EØS-avtalen (St. prp. 75 (2007-2008) og Innst. S. nr. 131 (2008-2009)). Omfanget av overvåkningen anses å være relativt begrenset, både i antall stoffer og i antall stasjoner slik at det ikke er grunn til å tro at overvåkning av de nye stoffene vil medføre ekstra kostnader. Staten er ansvarlig for overvåkningen.
Sakkyndige instansers merknader
EØS-notatet er ikke forelagt Spesialutvalget for miljøsaker siden eventuelle endringer i norsk regelverk anses minimale/tekniske/uproblematiske, og det derfor ikke anses nødvendig å forelegge det for spesialutvalget.
Vurdering
Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.