Delegert kommisjonsforordning (EU) 2023/842 av 17. februar 2023 om utfylling av europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2017/625 med hensyn til regler for gjennomføring av offentlig kontroll for å verifisere overholdelsen av krav til dyrevelferd ved transport av dyr med dyretransportfartøyer
Kontrollforordningen 2017: utfyllende bestemmelser om overholdelse av dyrevelferdskravene ved transport på husdyrfartøy
Norsk forskrift kunngjort 14.6.2024
Tidligere
- EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komitebeslutning oversendt til Kommisjonen 10.10.2023
- EØS-komitebeslutning 8.12.2023 om innlemmelse i EØS-avtalen
Bakgrunn
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 7.6.2023)
Sammendrag av innhold
Kravene som gjelder ved transport av levende dyr, er nedfelt i forskrift om næringsmessig transport av dyr (transportforskriften). Disse kravene som transportøren må forholde seg til, er uendret. Denne forordningen regulerer kontroll av etterlevelsen av dyrevelferdskravene i transportforskriften og er hjemlet i forskrift om offentlig kontroll for å sikre etterlevelse av regelverket for mat, fôr, plantevernmidler, dyrehelse og dyrevelferd.
Rettsakten fastsetter krav til at både veterinær og havnemyndighet sammen skal foreta kontrollen av fartøyene. Videre er det spesifikke krav til hvordan kontroller av fartøyer som er beregnet på transport av levende enhovede husdyr eller husdyr av artene storfe, sau, geit og svin, skal utføres og hvilke forhold som skal sjekkes som f.eks. beredskapsplan. Det skal tas bilder eller gjøres videoopptak av oppdagede regelbrudd.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om offentlig kontroll av fartøy - dyrevelferd ved transport av levende dyr i fartøy forordning (EU) 2023/372 og forordning (EU) 2023/482
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for myndigheter eller næringen.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departement og Mattilsynet deltar. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Norge eksporterer i liten grad levende dyr. Per i dag forekommer ikke transport av levende hestedyr eller klauvdyr med sjøgående fartøy i Norge. Det er mest vanlig med sjøtransport fra andre land i Europa i forbindelse med eksport av dyr til eksempelvis Midtøsten eller Nord-Afrika. Havneanløp til norske havner vil trolig ikke forekomme, da disse fartøyene i dag trafikkerer i helt andre sjøområder. Slik sett forventes det at rettsakten vil ha liten betydning for kontroll av dyretransporter i Norge.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.