Kontrollforordningen for næringsmidler, fôr- og såvarer og dyrehelse: endringer til midlertidige gjennomføringsbestemmelser i forbindelse med covid-19-utbruddet
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 31.7.2020)
Sammendrag av innhold
Med denne forordning forlenges enkelte av unntakene som er gitt i forordning (EU) 2020/466. Forordning (EU) 2020/466 har gitt viktige unntak når det gjelder offentlig kontroll og andre offentlige aktiviteter for å avhjelpe myndighetene under koronasituasjonen frem til 1. oktober 2020. Kommisjonen har nå begrenset unntakene til de som er helt nødvendige for å avhjelpe situasjonen.
Følgende artikler forlenges:
- Artikkel 4 som åpner for at det kan gjennomføres kontroll av offentlige attester basert på elektronisk kopi av originalen, eller på et elektronisk format av sertifikatet eller attesten som er produsert og fremlagt i Trade Control and Expert System (TRACES).
- Artikkel 5, b åpner for at møter med virksomheter og deres personell i forbindelse med offentlig kontroll kan gjøres via fjernkommunikasjon.
Følgende artikler oppheves:
- Artikkel 3 som åpnet opp for at myndighetene kunne utpeke én eller flere fysiske personer på grunnlag av deres kvalifikasjoner, opplæring og praktiske erfaring, til å gjøre oppgaver forbundet med offentlig kontroll eller annen offentlig aktivitet.
- Artikkel 5, a som åpnet for at analyser, testing eller diagnostisering kunne utføres av ethvert laboratorium som er utpekt for dette formålet av myndigheten på midlertidig basis.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Rettsakten må gjennomføres i norsk forskrift
Økonomiske og administrative konsekvenser
Dette er videreføring av lempinger i en krevende periode som Mattilsynet kan velge å benytte seg av eller ikke. Det antas at tiltakene ikke vil medføre økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet eller næringen.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert.
Vurdering
Rettsakten anses som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.