Kommisjonsforordning (EU) 2025/352 av 21. februar 2025 om endring av europaparlaments- og rådsdirektiv 2002/46/EF med hensyn til kalsidiolmonohydrat som brukes ved framstilling av kosttilskudd
Kosttilskuddsdirektivet: endringsbestemmelser for kalsidiolmonohydrat
EØS-notat offentliggjort 20.3.2025
Tidligere
- Utkast til kommisjonsforordning sendt til Europaparlamentet og Rådet for klarering og publisert i EUs komitologiregister 28.10.2024
- Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 24.2.2025
Bakgrunn
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 7.4.2025)
Sammendrag av innhold
Forordningen godkjenner kalsidiolmonohydrat som en ny kilde til vitamin D i kosttilskudd og fører kalsidiolmonohydrat opp i vedlegg 2 til kosttilskuddirektivet, under kilder til vitamin D. En fotnote viser til at kalsidiolmonohydrat er oppført i unionslisten over ny mat (forordning 2017/2470), hvor vilkårene for bruk i kosttilskudd finnes. Forbindelsen inkluderes ved forordningen i vedlegg 2 til direktiv 2002/46/EF om kosttilskudd.
Kalsidiolmonohydrat er ny mat, og er forut for inkluderingen i vedlegg 2 til kosttilskuddirektivet, godkjent som ny mat-ingrediens i kosttilskudd (ved forordning (EU) 2024/1052). Ny mat-godkjenningen fastsetter maksimumsgrenser for bruk av kalsidiolmonohydrat i kosttilskudd til barn fra 3 til 10 år på 5 mikrogram (µg) per dag, og for barn over 11 år og voksne på 10 µg per dag. Godkjenningen gjelder ikke for sped- og småbarn, som innebærer at kalsidiolmonohydrat ikke kan brukes i kosttilskudd til denne aldersgruppen. Kosttilskudd inneholdende lsidiolmonohydrat skal merkes med at de ikke skal inntas av sped- og småbarn, eller barn under 11 år, avhengig av doseringen av kalsidiolmonohydrat. Vilkårene for å bruke kalsidiolmonohydrat i kosttilskudd går fram av ny mat-godkjenningen (forordning (EU) 2024/1052) som er inkludert i unionslisten over ny mat (forordning 2017/2470). Det er innvilget databeskyttelse for denne ny mat-godkjenningen, som innebærer at godkjenningen bare gjelder for søkeren i en periode på fem år fra endringsforordningen trer i kraft, og at EFSA ikke kan bruke denne dokumentasjonen for å vurdere andre søkere i den aktuelle perioden. Databeskyttelsen utløper 1. mai 2029.
Bruk av vitaminer i kosttilskudd reguleres av direktiv 2002/46/EF om kosttilskudd, og kalsidiolmonohydrat må derfor føres opp i vedlegg 2 til kosttilskuddirektivet, som er en liste over hvilke former av ulike vitaminer og mineraler som er tillatt brukt, før den kan brukes i kosttilskudd. De kjemiske forbindelsene som brukes som kilde til vitaminer og mineraler ved produksjon av kosttilskudd skal være helsemessig trygge og foreligge i en form som kroppen kan ta opp (ha god biotilgjengelighet. EFSA har i risikovurderingen av 25. mai 2021 og i en EFSA-uttalelse av 29. november 2023, som begge lå til grunn for ny mat-godkjenningen, konkludert med at kalsidiolmonohydrat er helsemessig trygg ved de bruksbetingelsene som er angitt i ny mat-godkjenningen. EFSA konkluderte med at kalsidiolmonohydrat er biotilgjengelig, og fastsatte en omregningsfaktor for kalsidiol på 2.5 (1 µg kalsidiol = 2,5 µg vitamin D3 for doser opp til 10 µg/dag) i en vurdering publisert 8. august 2023.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett i forskrift 20. mai 2004 nr. 755 om kosttilskudd.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.