(Under forberedelse) Kommisjonsforordning (EU) .../... om fastsettekse av krav til økodesign for luftbaserte sentralvarmeprodukter, kjøleprodukter, høytemperatur prosesskjølere og viftekonvektorer i henhold til europaparlaments- og rådsdirektiv 2009/125/EF og om oppheving av kommisjonsforordning (EU) 2016/2281
Krav til miljøvennlig utforming av luftbaserte sentralvarmeprodukter, kjøleprodukter, høytemperatur prosesskjølere og viftekonvektorer (revisjon)
EØS-notat offentliggjort 23.1.2025
Tidligere
Notat om planlagt forordning lagt fram av Kommisjonen 21.6.2024 med tilbakemeldingsfrist 19.7.2024
Bakgrunn
(fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 9.1.2025)
Sammendrag av innhold
EU-kommisjonen har igangsatt en revisjonsstudie av gjeldende økodesignforordning (EU) 2016/2281 om miljøvennlig utforming av luftoppvarmingsprodukter, kjøleapparater, prosesskjølere til bruk ved høye temperaturer og viftekonvektorer.
Produkttypene som er omfattet av gjeldende forordning er luftoppvarmingsprodukter med en nominell varmeeffekt på høyst 1 MW, kjøleapparater og prosesskjølere til bruk ved høye temperaturer med en nominell kjøleeffekt på høyst 2 MW og viftekonvektorer.
Konsulenten som gjennomfører revisjonsstudien klassifiserer produktene omfattet av forordningen som følger:
- varmluftsaggregat
- komfortkjøler
- luft-til-luft-klimaanlegg >12 kW
- vann/kjølevæske-til-luft-klimaanlegg
- viftekonvektor
- luft-til-luft-varmepumpe >12 kW
- vann/kjølevæske-til-luft-varmepumpe
- prosesskjøler til bruk ved høye temperaturer
Artikkel 7 («revisjonsklausulen») i gjeldende forordning fastsetter at EU-kommisjonen skal revidere forordningen i lys av teknologiske fremskritt. Revisjonsstudien skal informere Kommisjonen og danne grunnlag for en revisjon av forordningen.
Forordningen som skal gjennomgås i studien, er gjennomført i Norge.
Gjennomgåelsen av gjeldende forordning skal omfatte en vurdering av
- om virkeområdet er tilstrekkelig, når det gjelder produkttype/størrelse/funksjonsdekning: dette inkluderer et nylig forslag om å flytte IT-kjøleutstyr fra virkeområdet til forordning 206/2012 til denne forordningen.
- om virkeområdet er tilstrekkelig når det gjelder de miljøvirkningene som er regulert: det skal spesielt vurderes om det er hensiktsmessig å sette økodesignkrav når det gjelder klimagassutslipp fra kjølemedier.
- om det er hensiktsmessig å stille strengere økodesignkrav for energieffektivitet, støy og utslipp av nitrogenoksid.
- om tredjepartssertifisering er hensiktsmessig
- om verifiseringstoleransene bør endres.
Merknader
Hovedrettsakten - direktiv 2009/125/EF (økodesigndirektivet) - er hjemlet i Traktat om den Europeiske Union (TEU), EU-traktatens artikkel 95.
Gjeldende norsk lovgivning på området er LOV 1976-06-11 nr 79: Lov om kontroll med produkter og forbrukertjenester (produktkontrolloven) med underliggende forskrift 2011.02.23 nr 0190: Forskrift om miljøvennlig utforming av energirelaterte produkter (økodesignforskriften).
Rettslige konsekvenser
Økonomiske og administrative konsekvenser
Sakkyndige instansers merknader
Vurdering
Produktgruppen er et prioritert produkt for NVE.
Norske aktører oppfordres til å registrere seg som interessenter på studiens hjemmeside og delta aktivt i studien.
Status
Revisjonsstudien startet i desember 2022 og er planlagt ferdigstilt i februar 2025.
Et samrådsforummøte ble gjennomført 11. desember 2023 og et nytt samrådsforummøte er planlagt etter publiseringen av den første delrapporten i juni 2024.
Den andre delrapporten er planlagt publisert i februar 2025 og det endelige utkastet til konsekvensutredning i juni 2025.