Kommisjonsforordning (EU) 2024/1834 av 3. juli 2024 om gjennomføring av europaparlaments- og rådsdirektiv 2009/125/EF med hensyn til krav til miljøvennlig utforming av elmotordrevne ventilatorer med en inngangseffekt fra og med 125 W til og med 500 kW, og oppheving av kommisjonsforordning (EU) nr. 327/2011
Krav til miljøvennlig utforming av vifter drevet av elektromotorer 2024
EØS-notat offentliggjort 2.7.2024. Kommisjonsforordning publisert i EU-tidende 4.7.2024
Tidligere
- Utkast til forordning lagt fram av Kommisjonen 6.10.2023 med tilbakemeldingsfrist 3.11.2023
- Utkast til kommisjonsforordning sendt til Europaparlamentet og Rådet for klarering og publisert i EUs komitologiregister 13.2.2024
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 29.11.2024)
Bakgrunn
Denne forordningen er knyttet til økodesigndirektivet. Direktivet er sammen med energimerkeforordningen virkemidler for å redusere energirelaterte produkters miljøbelastning i hele deres livssyklus, og gi forbrukeren mulighet til å velge det mest energieffektive produktet på markedet. Økodesigndirektivet, med underliggende forordninger, pålegger produsenter og importører i EU-markedet kun å bringe i omsetning produkter som lever opp til kravene. Produkter som tilfredsstiller kravene, skal være CE-merket. Energikrav til produkter er et av flere virkemidler for å nå EUs overordnede energieffektiviserings- og klimamål. Les mer om dette på NVEs nettsider.
Sammendrag av innhold
Den reviderte økodesignforordningen for industrivifter er utfyllende regler fra Europakommisjonen til europaparlaments- og rådsdirektiv 2009/125/EF. Den nye forordningen opphever og erstatter forordning (EU) 327/2011.
Virkeområdet for forordningen er vifter som drives av motorer med en elektrisk inngangseffekt på mellom 125 W og 500 kW (≥125 W og ≤500 kW) på deres beste effektivitetspunkt, inkludert hvor de er integrert i andre produkter.
Virkeområdet utvides til også å omfatte "jet fans".
Forordningen stiller økodesignkrav på en rekke områder:
- Minstekrav til vifters effektivitet
- Krav til produktinformasjon om vifter
- Krav til informasjon om delbelastning eller ved spesifisert drift
- Ressurseffektivitetskrav, inkludert krav om tilgjengelighet av en rekke typer resevedeler
- Krav til produktinformasjon om materialeffektivitet
- Krav til produktinformasjon for reservedelsvifter
Forordningen inneholder en bestemmelse om forbud mot omgåelse av regelverket (artikkel 6 Circumvention). Det er forbudt å bringe i omsetning produkter som er designet slik at produktets ytelse automatisk endres til det bedre under testing i den hensikt å oppnå bedre verdier for ulike parametere, og heller ikke foreskrive spesifikke testinstruksjoner for samme formål. Dette inkluderer å foreskrive en manuell endring av et produkt som forberedelse til testen som endrer produktets oppførsel eller egenskaper sammenlignet med når det er i normal bruk. Den samme bestemmelsen sier at det også er forbudt å bringe i omsetning produkter som er utformet for å endre oppførsel eller egenskaper innen en kort periode etter at de er tatt i bruk på en måte som forverrer verdier for ulike parametere.
Virkningsdato for forordningen er 24. juli 2026. Imidlertid gjelder artikkel 6 (om omgåelse av regelverket) og artikkel 9 nr. 2 i forordningen fra 24. juli 2024.
Forordning (EU) 327/2011 oppheves fra 24. juli 2026. Imidlertid skal vedlegg I, II og III i den forordningen fortsette å gjelde til 24. juli 2037 når det gjelder vifter integrert i andre produkter og når det gjelder reservedelsvifter.
Merknader
Hovedrettsakten - direktiv 2009/125/EF (økodesigndirektivet) - er hjemlet i Traktat om den Europeiske Union (TEU), EU-traktatens artikkel 95.
Gjeldende norsk lovgivning på området er LOV 1976-06-11 nr 79: Lov om kontroll med produkter og forbrukertjenester (produktkontrolloven) med underliggende forskrift 2011.02.23 nr 0190: Forskrift om miljøvennlig utforming av energirelaterte produkter (økodesignforskriften).
Økodesigndirektiv II (direktiv 2009/125/EF) ble innlemmet i EØS-avtalen i 1.7.2011 ved EØS-komite-beslutning nr. 67/2011 og er gjennomført i norsk rett gjennom økodesignforskriften som trådte i kraft 1. mars 2011.
Rettslige konsekvenser
Dersom forordningen tas inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved endring i økodesignforskriften.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Summen av energibesparelsene i EU fra gjeldende og revidert økodesignforordning for industrivifter er beregnet til 31 TWh per år i 2030.
NVE har ikke gjort egne beregninger for Norge, men legger til grunn at en gjennomføring av forordningen vil føre til redusert energibruk også her.
NVE vurderer at reglene ikke vil få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for myndigheter/foretak/forbrukere.
Gjennomføring av forordningen i norsk rett vil medføre mindre administrative kostnader til å veilede om kravene og å føre tilsyn med at kravene følges.
Sakkyndige instansers merknader
Utkast til forordning ble lagt ut på NVEs nettsider 16.5.2023 og 4.12.2023 for innhenting av synspunkt. Ingen innspill kom inn.
NVE antar derfor at forordningen er EØS-relevant og akseptabel.
Industrivifter er ikke blant NVEs prioriterte produktgrupper.
Dette notatet er oppdatert i henhold til forordningen publisert i EU Official Journal.
Vurdering
NVE har ikke mottatt innspill som tilsier at rettsakten ikke kan vurderes som akseptabel. NVE antar derfor at rettsakten er EØS-relevant og akseptabel.
Andre opplysninger
Dette notatet er oppdatert i henhold til forordningen publisert i EU Official Journal:
Regulation - EU - 2024/1834 - EN - EUR-Lex
Nettsiden for revisjonsstudien:
Study for the Review of Fan Regulation 327/2011 (fanreview.eu)
Status
Forordningen er trådt i kraft i EU 24. juli 2024.
Produktet er ikke blant NVEs prioriterte produkter og NVE har derfor ikke deltatt i ekspertgrupper eller sendt inn posisjoner.