Kvotedirektivet om handel med CO2: standard kapasitetsutnyttelsesfaktor for nye anlegg for beregning av gratis utslippskvoter
EØS-komitebeslutning 13.12.2013
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 18.6.2024)
Sammendrag av innhold
Ved beregning av tildeling av vederlagsfrie kvoter til nye kvotepliktige virksomheter eller kvotepliktige virksomheter med en vesentlig kapasitetsendring etter 30.juni 2011, skal det benyttes faktorer for standard kapasitetsutnyttelse for delinstallasjoner med utslippsstandard for produkt. Kommisjonen har derfor fastsatt faktorer for standard kapasitetsutnyttelse for perioden 2013-2020. Den vederlagsfrie tildelingen til nye kvotepliktige virksomheter og virksomheter med vesentlige kapasitetsendringer beregnes ut fra virksomhetens aktivitetsnivå. Aktivitetsnivået beregnes ved å multiplisere kapasiteten for virksomhetens delinstallasjon(er) med utslippsstandard for produkt med den gitte faktoren for standard kapasitetsutnyttelse. Faktorene for standard kapasitetsutnyttelse er fastsatt ved å beregne 80-percentilen av den gjennomsnittlige årlige kapasitetsutnyttelsen i perioden 2005-2008 for alle eksisterende anlegg i EU som fremstiller det aktuelle produktet. Faktorer for de enkelte produktene følger som vedlegg til beslutningen.
Merknader
Rettsakten er vedtatt med hjemmel i direktiv 2003/87/EF (kvotedirektivet) artikkel 10a. Rettsakten medfører ikke behov for endring av klimakvoteforskriften da forskriftens vedlegg 19 i dag viser til faktorene for standard kapasitetsutnyttelse "...som fastsatt av EU-kommisjonen og innlemmet i EØS-avtalen". Faktorene må legges til grunn ved beregningen av tildelingen til eventuelle nye virksomheter i Norge som er berettiget til tildeling av vederlagsfrie kvoter. Rettsakten vurderes ikke å gripe vesentlig inn i norsk handlefrihet.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært behandlet i Spesialutvalget for miljøsaker på skriftlig prosedyre, der Landbruks- og matdepartementet, Olje- og energidepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Samferdselsdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Finansdepartementet, Utenriksdepartementet, Kommunal- og regionaldepartementet, Helse- og omsorgsdepartementet og Miljøverndepartementet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten relevant og akseptabel.
Vurdering
Rettsakten er en utdyping av regelverk som allerede er innlemmet i EØS-avtalen og anses relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten ble vedtatt 5. september 2013.
Rettsakten ble innlemmet i EØS-avtalen 13. desember 2013 gjennom EØS-komitébeslutning nr. 238/2013.