Maksimale grenseverdier for perfluoralkylstoffer i visse næringsmidler
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 9.5.2023)
Sammendrag av innhold
Kommisjonsforordning (EF) nr. 1881/2006 fastsetter grenseverdier for visse forurensende stoffer (kontaminanter) i næringsmidler. Kommisjonen fastsetter nå grenseverdier for 4 perfluoralkylstoffer (PFAS) i egg, kjøtt, fisk og annen sjømat.
PFAS har blitt brukt i over 50 år i en rekke produkter, blant annet i matvareemballasje, slippbelegg i kjeler og stekepanner, impregneringsmidler for tekstiler, brannslukningsskum, rengjøringsprodukter, kosmetikk, maling, lakk og enkelte typer skismøring. Den utbredte bruken, og deres persistens i miljøet, har resultert i en utbredt miljøforurensning. Tilstedeværelsen av disse stoffene i næringsmidler er primært et resultat av bioakkumulering (opphopning) i akvatiske og terrestriske næringskjeder, og kosten er den største kilden til eksponeringen hos mennesker.
Det er per i dag mer enn 7000 PFAS-er, og de fleste av disse er det lite kunnskap om. Perfluoroktansulfonat (PFOS), perfluoroktansyre (PFOA), perfluorononansyre (PFNA) og perfluorheksansulfonat (PFHxS) er blant de PFAS-ene som er best undersøkt, og som vi derfor vet mest om. Den 9. juli 2020 kom EUs mattrygghetsorgan (EFSA) med en uttalelse om helserisikoene som er forbundet med forekomsten av perfluoralkylstoffer i næringsmidler. EFSA konkluderte med at PFOS, PFOA, PFNA og PFHxS kan ha effekter på utviklingen og skadelige effekter på serumkolesterol, leveren, immunforsvaret og fødselsvekt. EFSA anså effektene på immunforsvaret som den mest alvorlige effekten og fastsatte et samlet tolerabelt ukentlig inntak (TWI) på 4,4 ng/kg kroppsvekt for summen av PFOS, PFOA, PFNA og PFHxS. Denne tålegrensen beskytter også mot de andre effektene. EFSA konkluderte med at eksponeringen for disse 4 stoffene overskrider TWI for deler av den europeiske befolkningen, noe som gir grunnlag for bekymring.
Grenseverdiene fastsettes som et ledd i å sikre beskyttelse for menneskers helse.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Forordning (EF) nr. 1881/2006 er gjennomført i norsk rett ved § 3 i forskrift 3. juli 2015 nr. 870 om visse forurensende stoffer i næringsmidler. Endringsforordningen til forordning (EF) nr. 1881/2006 om grenseverdier for PFASer må gjennomføres i form av en endringsforskrift til forskriften om visse forurensende stoffer i næringsmidler.
Økonomiske og administrative konsekvenser
De foreslåtte grenseverdiene vurderes ikke å innebære vesentlige administrative eller økonomiske konsekvenser for næringsutøvere eller myndigheter ut over generelle forpliktelser til farevurdering, overvåkning, analyser og kontroll basert på risiko for overskridelser.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.