Maksimale grenseverdier for restmengder av veterinærlegemidlet azametifos i fisk
Norsk forskrift kunngjort 26.3.2013
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 21.3.2013)
Sammendrag av innhold
Forordning (EU) nr. 436/2012 omhandler azametifos, som er et antiparasittmiddel. Stoffet er i dag oppført i tabell 1 i vedlegget til forordning (EU) nr. 37/2010 som tillatt brukt til laksefisk, uten noen fastsatt maksimal grenseverdi (MRL). Etter en søknad til European Medicines Agency (EMA) om utvidelse av bruken, har Committee for Medicinal Products for Veterinary Use (CVMP) anbefalt at stoffet tillates brukt til alle fiskearter. Vedlegget til forordning (EU) nr. 37/2010 er endret i henhold til dette.
Merknader
Rettslige konsekvenser:
Gjeldende regelverk er forskrift 30. mai 2012 nr. 512 om grenseverdier for legemiddelrester i næringsmidler fra dyr som gjennomfører forordning (EF) nr. 470/2009 og forordning (EU) nr. 37/2010 med endringer. Forordning (EU) nr. 436/2012 skal høres og gjennomføres som en endring i den nye forskriften. Rettsakten fører til at azametifos kan brukes til alle fiskearter, fremdeles uten noen maksimal grenseverdi (MRL).
Økonomiske og administrative konsekvenser:
Rettsakten anses ikke å ha noen økonomiske eller administrative konsekvenser.
Andre konsekvenser:
Azametifos brukes idag mot lakselus i Norge, men på grunn av resistensproblemer knyttet til bruken av dette stoffet benytter man det med forsiktighet. Det at stoffet får utvidet bruksområde, vil gi et ekstra stoff å velge mellom i parasittbehandling av annen fisk enn laks, men bruken vil neppe øke vesentlig på grunn av de nevnte resistensproblemene.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert i Spesialutvalget for næringsmidler, der Helse- og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet finner rettsakten EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten ble vedtatt i EU 23. mai 2012, og er innlemmet i EØS-avtalen.