Maksimalgrenseverdier for restkonsentrasjoner av veterinærlegemidlet fenoksymetylpenicillin i matvarer
Norsk forskrift kunngjort 9.10.2012
Nærmere omtale
BAKGRUNN (fra departementets EØS-notat, sist oppdatert 11.10.2012)
Sammendrag av innhold
Forordning (EU) nr. 84/2012 omhandler fenoksymetylpenicillin, som er et antibiotikum. Stoffet er i dag oppført i tabell 1 i vedlegget til forordning (EU) nr. 37/2010 som tillatt brukt til svin og fjørfe. Stoffet har MRL-verdier for muskel, lever og nyre, og for fjørfe i tillegg hud og fett, men ikke egg. European Medicines Agency (EMA) har fått en søknad om å inkludere grenseverdi for restmengder ("MRL") for egg i avsnittet om MRL-verdier for fenoxymetylpenicillin, og etter anbefaling fra Committee for Medicinal Products for Veterinary Use (CVMP) er det nå satt en MRL-verdi også for egg i vedlegget til forordning (EU) nr. 37/2010.
Merknader
Rettslige konsekvenser:
Gjeldende regelverk er forskrift 10. oktober 1996 nr. 997 om grenseverdier for rester av veterinærpreparater i næringsmidler av animalsk opprinnelse. Forskriften skal erstattes av en ny forskrift som gjennomfører forordning (EF) nr. 470/2009 og forordning (EU) nr. 37/2010 med endringer. Den nye forskriften har vært til høring og kan vedtas så snart forordningene er tatt inn i EØS-avtalen. Forordning (EU) nr. 84/2012 skal høres og gjennomføres som en endring i den nye forskriften. Rettsakten fører til at stoffet fenoksymetylpenicillin nå også kan bruker på verpehøns.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten anses ikke å få noen økonomiske eller administrative konsekvenser.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for næringsmidler, der Helse- og omsorgsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Barne-, og likestillings- og inkluderingsdepartementet, Finansdepartementet, Miljøverndepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Utenriksdepartementet og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant regelverket EØS-relevant og akseptabelt.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.
Status
Rettsakten ble vedtatt 1. februar 2012 og gjelder i EU fra 2. april 2012.
Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.